Регион

ХРВАТИ СЕ ПРЕДОМИСЛИЛИ ПА ОТВОРИЛИ ГРАНИЦЕ КА СРБИЈИ: Срби ипак могу да уђу у Хрватску, али под ОВИМ УСЛОВОМ

Регион је јуче шокирала вест да је грађанима из само 10 земаља дозвољен улаз у Хрватску, а да Србије међу њима нема, како је најавио премијер Андреј Пленковић.

– Довољно је да грађани Србије резервишу смештај у Хрватској, покажу доказ на граници где и код кога иду и могу ући у земљу и отићи на море – рекао је Крунослав Цапак, водећи хрватски епидемиолог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Регион је јуче шокирала вест да је грађанима из само 10 земаља дозвољен улаз у Хрватску, а да Србије међу њима нема, како је најавио премијер Андреј Пленковић. Странци из 10 земаља морају да се најаве унапред, да пошаљу мејл са подацима и добију упутства о понашању у Хрватској током пандемије. Међутим, оно што није речено је да грађани из свих осталих држава, такође могу ући у Хрвастку, али морају имати неки конкретан разлог, економски или лични, али и доказ за то.

– Са 10 земаља успоставили смо билатералне договоре, да ћемо их пуштати на граници да уђу у Хрватску, али се морају пријавити унапред. Њихови грађани морају да добију упутства како да се понашају у нашој земљи због коронав ируса. Сви остали такође могу ући, и Срби наравно, али морају имати неки разлог за то и доказ. Ако рецимо имате неку некретнину или пловило, јахту у Хрватској или рођака у нашој земли, само покажете доказ на граници и објасните зашто долазите. Исто важи и за летовање, довољно је да имате доказ о букингу. Код нас није потребно радити тест на корону, само да покажете на граници зашто улазите у земљу – објашњава Цапак.

Наиме, грађанима Србије још увек није дозвољен улазак у Црну Гору, без карантина од обавезних 14 дана, па нас Цапак позива у Хрватску на море.

– Не бих могао да коментаришем потезе власти у Црној Гори, али ако не можете код њих, дођите код нас! – наглашава Цапак.

Подсетимо, Пленковић је јуче објавио попис земаља из којих грађани могу слободно ући у Хрватску и рекао: „Отварамо се за туризам“.

– С обзиром на сјајне резултате наше ситуације и да смо у првом полувремену успели да победимо епидемију, успели смо да направимо план где бисмо изузели одлуку о забрани преласка границе за држављане низа земља. Отварамо се за туризам. То би се односило на Словенију, Мађарску, Аустрију, Чешку, Словачку, Естонију, Летонију, Литванију, Пољску и Немачку – рекао је Пленковић.

Извор: Курир.рс/Блиц