Србија

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ЗАПАЛИЛА ИНСТАГРАМ: Погледајте зашто сви гледају њен снимак

Јелена Ђоковић је на Инстаграм лајв укључењу пренела део свог разговора са Надин Артемис.

Надин Артемис иначе је, како стоји на њеној страници, експерт за орално здравље и ауторка бројних холистичких књига.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јелена Ђоковић се на самом почетку укључења осврнула на повезаност психичког, здравственог и емотивног стања и напоменула да тело ради као целина исто као што се и лечи као целина, а не као један издвојен део. Надин се, напоменула је Јелена, у свом матурском раду бавила женском анатомијом оргазмом и здрављем, да би се касније бавила радовима који повезују плодност и орално здравље и тако је дошла до закључка да орално здравље има улогу у плодности жене.

– Данас имамо јако пуно проблема са плодношћу и жене имају проблема да затрудне, а доста утицаја на то имају проблеми са зубима – каријес, нагомилане наслаге и болести десни – каже Јелена Ђоковић.

Јелена даље преноси закључак Надин Артемис о томе да женско тело има три микробиома – цревни, орални и вагинални и да сваки од њих захтева посебну негу.

– За орално здравље посебно су важни Д3 и К2 витамини – каже Јелена.

View this post on Instagram

I u ovom live-u sam se potrudila da podelim sa vama neke ključne poruke koje sam izvukla iz razgovora sa Nadine. Ona preporučuje: – izbegavajte korišćenje SPF faktora i krema za sunčanje jer je sunčanje korisno (umereno) i neophodno za zdravlje našeg tela i proizvodnju D vitamina – koristite prirodna biljna ulja pre/za vreme i posle sunčanja poput: kokosovog, jojoba, maslinovog, ulje od semena maline, kantarion nakon sunčanja; – jedite sunčevu hranu: zeleniš, paradajz, lubenica, turmeric, borovnice… Jer ono što jedemo utiče na to kako će naša koža da reaguje na sunce. – UVB zraci izazivaju opekotine i njih blokiraju kreme sa SPF faktorom (sintetičkim), medjutim crvenilo je naš prirodni način odbrane, naše telo nam govori da se sklonimo sa sunca tako što pocrveni. Dobro je da posmatramo naše telo i sklonimo se sa sunca na vreme. Kreme za sunčanje blokiraju te UVB zrake i taj prorodni proces crvenila, ali ne i UVA štetne zrake i plus sprečavaju proizvodnju D vitamina; – najbolje je da koristite šešire i odeću koja vam pomaže u uslovima kada ste previše izloženi ; kao i zinq koji prosto odbija sunčeve zrake. – zdravlje zuba: koristite uvek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, počnite da čistite jezik i desni sa posebnim četkicama; i ujutru i uveče se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), mućkanje ulja u ustima je sjajno za upale desni…. – nežno perite zube, uvek sa mekanim četkicama jer kad grubo peremo to povlači desni. Pokret je “kiša pada, trava raste” kako kažu naši zubari klincima 🙂 Njene knjige u kojima sve možete detaljnije da pročitate su: Renegade Beauty Holistic dental care by Nadine Artemis @livinglibations

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) on

– Користите увек слану воду и соду бикарбону да испирате уста, почните да чистите језик и десни са посебним четкицама; и ујутру и увече се користи конац за зубе (уведите и есенцијална уља у рутине јер су антибактеријска, антифунгална, антивирална и антиинфламаторна), мућкање уља у устима је сјајно за упале десни – подцртава Јелена, а осврнула се и на технику прања зуба.

– Нежно перите зубе, увек са меканим четкицама јер кад грубо перемо то повлачи десни. Покрет је “киша пада, трава расте” како кажу наши зубари клинцима – каже она.

– Када перете зубе кокосовим уљем, можете да у то додате измрвљену таблету пробиотика, што је изврсно за десни – саветује даље Јелена Ђоковић, додајући да је и сребрна вода такође сјајан избор и да је треба уврстити у негу зуба.

Јелена се осврнула и на дезодорансе и каже да је Надин препоручила да користи соду бикарбону.

Такође, Јелена је говорила и о сунчању.

– Ми се сунчамо на погрешан начин јер треба да почнемо да се излажемо сунцу у рано пролеће и да постепено примамо боју. Истовремено, треба да једемо храну која обилује бета-каротеном. Избегавајте коришћење СПФ фактора и крема за сунчање јер је сунчање корисно (умерено) и неопходно за здравље нашег тела и производњу Д витамина – користите природна биљна уља пре/за време и после сунчања попут: кокосовог, јојоба, маслиновог, уље од семена малине, кантарион. Једите сунчеву храну: зелениш, парадајз, лубеница, куркума, боровнице… Јер оно што једемо утиче на то како ће наша кожа да реагује на сунце. УВБ зраци изазивају опекотине и њих блокирају креме са СПФ фактором (синтетичким), међутим црвенило је наш природни начин одбране, наше тело нам говори да се склонимо са сунца а креме за сунчање блокирају те зраке и тај процес, али не и УВА штетне зраке и плус спречавају производњу Д витамина – каже на крају Јелена.

Јеленино укључење од јуче је погледало је око 60.000 људи.

Извор: Т.Г./zena.blic.rs