Регион

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ако планирате да идете на море, ово су правила која морате поштовати! ЕВО ШТА ВАС ЧЕКА!

Фото: Јутјуб

Услови путовања у Грчкој су се променили након што је у понедељак, 18. маја укинута забрана преласка из префектуре у префектуру. Путовања унутар копна, као и острва Крит и Евија, дозвољена су уз одређене здравствене протоколе. Путовања до преосталих острва највероватније ће бити дозвољена од 25. маја, преносе тамошњи медији.

Грчко министарство за инфраструктуру и саобраћај издало је ригорозне здравствене протоколе за путовање бродовима и трајектима, авионима, возом и међуградским аутобусима, како би се осигурала безбедност путника и запослених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путовање возом и аутобусом
Возовима, међуградским аутобосима, туристичким аутобусима и приватним аутобусима дозвољено је д апутују са капцитетом од 50 одсто, и то до 31. маја, када ће те мере бити размотрене на основу епидемиолошких података.

Употреба маске је обавезна за све путнике горе поменутих транспортних средстав, као и за авионе. Препоручује се употреба електронских апликација и трансакција за издавање и потврђивање карата.

Путници треба да буду удаљени једни од других најмање 1.5 метара на стајалиштима и у чекаоницама, као и приликом уласка и изласка из возила, како не би дошло до гужве.

Особље мора да носи заштитну опрему попут маски, рукавица, а са собом треба да имају и дезинфекциона средства.

Путовање авионом

Укрцавање се врши у малим групама како би се избегла гужва. Када се користи аутобус за превоз од авиона до аеродромске зграде, поштује се попуњеност од 50 одсто капацитета.

Пакети са водом, антисептицима и грицкалицама постављају се на улазу у авион или на пулзу за укрцавање, тако да путници могу да их преузму без интервенције треће стране.

Одмах по слетању на аеродром, авион мора да буде детаљно дезинфикован са појачаним средствима, пре него што настави са другим летовима.

Путовање бродом/трајектом

Поморски саобраћај одвија се са 50 одсто капацитета, односно 55 уколико брод има кабине. Пре него што се укрцају путници морају да попуне посебна упитник о здравственом стању, а биће им измерена и температура.

Неопходно је држати удаљеност од 1.5 метара током укрцавања, искрцавања и свуда на површини брода.

У кабини је дозвољен боравак једне особе, осим ако је у питању породица, тако да је онда дозвољено до 4 особе. Особе са инвалидитетом могу да бораве у истој кабини са својим пратиоцем.

Ношење маске је обавезно и за путнике и за чланове посаде.

Подсетимо, границе Грчке и Србије биће отворене од 1. јуна, а путовања ће бити могућа без карантина. Путници ће само морати да попуне билатералну декларацију да немају симптоме вируса Ковид -19, да нису били у карантину у својој земљи, да пристају да путују на сопствену одговорност и да ће оставити свој контакт-телефон. Грчка ће за туризам бити отворена од 15. јуна.

Извор: жена.блиц.рс