Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Корона вирус мутирао: Нови сој заразио много више људи него онај из Вухана!

Научници су идентификовали нови сој коронавируса који је постао доминантан широм света и чини се да је заразнији од верзија које су се прошириле у раним данима пандемије КОВИД-19, показала је нова студија коју су предводили научници из Националне лабораторије Лос Аламос.

Нови сој појавио се у фебруару у Европи, брзо је мигрирао на Источну обалу Сједињених Држава и био је доминантни сој широм света од средине марта, написали су научници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред бржег ширења, људи могу да буду рањиви на другу инфекцију након првог напада са болешћу, упозорава извештај.

Извештај са 33 странице објављен је у четвртак на  BioRxiv, веб страници коју истраживачи користе како би поделили свој рад пре него што се стручно прегледа, јесте покушај да се убрза сарадња са научницима који раде на вакцинама или третманима против КОВИД-19. То истраживање се у великој мери темељи на генетском следу ранијих сојева и можда неће бити ефикасно у односу на нови.

Мутација идентификована у новом извештају утиче на сада „злогласне шиљке“ на спољашњости коронавируса, који му омогућавају да уђе у људске респираторне ћелије. Аутори извештаја су рекли да осећају „хитну потребу за раним упозорењем“ како би вакцине и лекови у развоју широм света били ефикасни против мутираног соја.

Где год да се нови сој појавио, брзо је заразио пуно више људи од ранијих сојева који су дошли из Вухана и у року од неколико недеља, то је био једини сој који је преовладавао у неким земљама, наводи се у извештају.

Доминација новог соја над својим претходницима показује да је инфективнији, наводи се у извештају, мада тачно зашто – још увек се не зна.

Коронавирус, познат научницима као САРС-ЦоВ-2, заразио је више од 3,5 милиона људи широм света и проузроковао више од 250 000 смрти од КОВИД-19 од његовог открића крајем прошле године.

 

Извор: Ало.рс