Србија

СТИЖУ ЛОШЕ ВЕСТИ! Ако сте радили мање од 15 година нећете имати право на ово…

Ниједан закон у Србији не прописује да се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање који су годинама уплаћивани, а нису реализовани, односно није стечена пензија, враћају.

Тако сваки радник који има мање од 15 година стажа нема право да му се врати ни динар од уплаћених средстава, а нема ни могућност да поднесе захтев за пензионисање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај новац употребљен је, тврде надлежни, за нешто друго.

Они који су кроз своје зараде издвајали за фонд краће од 15 година, када зађу у седму деценију ипак не могу да остваре попусте у хипермаркетима, јер немају пензиони чек, а не могу да користе ни погодности да уз ваучере иду на одмор.

Гордана Матковић, програмски директор Центра за социјалну политику, објашњава да новац од уплаћених доприноса није могуће вратити ни у једној врсти осигурања, јер осигурања тако функционишу.

“У скоро свим земљама са сличним пензијским системима, када је у питању јавно пензијско осигурање, постоји минимални стаж од 15 или 20 година (Португалија, Аустрија, Словенија, Мађарска, Литванија, Словачка), у Француској и Америци 10 година”, рекла је она за Новости.

Таква је рачуница да бисте могли у просеку да примате пензију 15 година, која је иначе много виша него доприноси који се уплате за исти период. Исто је и у земљама у региону.

Према истраживањима која су рађена пре неколико година, у нашим условима је најприхатљивије да се у оквиру програма новчане социјалне помоћи (НСП) уведе посебан модул за старачка домаћинства.

“То су она домаћинства у којима су сви чланови старији од старосне границе за пензионисање, односно од 65 година”, истакла је Матковић.

“Такође би морали да се релаксирају и имовински услови, а да се цензус и износи права повећају у односу на НСП. Старосна граница за ово право би требало да буде нешто виша него за пензију за три или пет година, а примања нижа у односу на минималну пензију”, додала је.

Извор: Мондо/ Новости.рс