Регион

АКО ИДЕТЕ НА МОРЕ, ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Нова правила на плажама ће вас потпуно разбеснети

Званичници Грчке данас су усвојили нови сет мера услед корона вируса који обухвата нека од већ знаних правила, али и доноси нове забране пред предстојећу сезону.

Према најновијим одредбама не само што је ограничен број људи који истовремено могу да бораве на истој локацији, већ је регулисана и минимална раздаљина како између сунцобрана, тако и лежаљки које би биле постављене испод.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дакле, уколико сте планирали да лето проведете на некој од многобројних грчких дестинација, морате, између осталог, да имате у виду да је од данас дозвољено максимално 40 особа на површини од 1.000 квадратних метара, с тим да сунцобрани морају да буду позиционирани с минимум четири метра размака између њих и ту није крај математичких рачуница око којих ћете морати да водите рачуна.

Наиме, не само што је прописано четири метра размака између сунцобрана, већ они морају да буду постављени на такав начин да испуњавају минимум један метар дистанце од сенке коју баца најближе позиционирани, а ни то није све.

Дозвољено је да испод једног сунцобрана буду позициониране максимално две лежаљке с дистанцом од 1,5 метар, а то правило неће важити само за породице које имају малу децу.

Уједно, усвојена је забрана за све тимске спортове који подразумевају контакт, као и низ мера за ресторане и друге услужне делатности у којима сте можда уживали претходних година.

Између осталог, музика је потпуно забрањена, као и организовање журки, па и дуже задржавање унутар просторија локала. С друге стране, дозвољена је достава пакета производа до лежаљке, али сви продукти морају да буду у паковањима предвиђеним за њихову дистрибуцију и конзумацију, с тим у виду да су од напитака дозвољени само кафа, сокови и томе слично, пишу грчки медији.

Минимална раздаљина између потрошача у локалима је 1,5 метар, а запосленима је издата препорука да носе маске.

Фирмама које не буду поштовале нове мере или се огласе не неке од њих, у зависности од процене ризика по здравље, за сваки прекршај биће писане казне у износу од 5.000 до 25.000 евра, као и забрана рада у периоду од 15 до 20 дана.

Извор: Блиц.рс