Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Уз маске и рукавице за 14 дана ће се све завршити! Ево о чему се ради!

Фото: Јутјуб

Др Бранислав Тиодоровић заложио се да за моментално укидање већине мера.

„Треба све одмах да пустимо, да нема више никаквих ограничења. Да пустимо да се нормално одржавају сви спортски догађаји, све манифестације… Па данас треба и ђаци да крену у школу, додуше само они који би да поправљају оцене. Једино с концертима треба сачекати до 15. јуна. Цео свет то ради, што бисмо сад ми нешто кочили. Пустимо људе да живе. Уз маске и рукавице, где је то неопходно, за 14 дана бићемо без короне, гарантујем“, рекао је у интевјуу за Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је важност прања руку и навео да је рукавице једино оправдано носити на пословима попут оних где се током производње рукама пипа много производа.

„Ни конобари не треба да носе рукавице јер рукавице само њих штите, али не и вас ако свашта додирују истом рукавицом. Конобари треба сваки час да перу руке јер само тиме штите госте. И обавезно да носе маске. На отвореном је бесмислено носити маске“, истакао је Тиодоровић.

Навео је да у Србији није зебележен случај да је неко двапут оболео од коронавируса.

Верује да ће наше становништво примати вакцину у сезони 2021/22.

„Заиста мислим да другог таласа неће бити на јесен.“

На питање сметају ли му изјаве др Бранимира Несторовића, каже да би био много оштрији у одговору него колеге Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон.

„Није тачно да уопште нисмо били спремни и да нисмо знали шта радимо, да је био тотални хаос, како је то проф. Несторовић рекао у петак на панелу. Колеге Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон су му врло дипломатски одговорили да смо тачно знали шта радимо. Ја бих био много оштрији и нимало не бих био дипломата. Какав је то начин да тако говори?! Наравно да смо знали шта радимо. Јесте овај вирус нов, али ово нам није ни прва епидемија, ни прва пандемија. Др Кон, проф. др Владимир Петровић из Института за јавно здравље Војводине и ја радили смо на пандемији свињског грипа 2009/10. и сада смо тачно знали шта радимо. Постоји утврђена светска доктрина спречавања и сузбијања пандемија и епидемија. Остале изјаве и иступе проф. Несторовића нећу да коментаришем.“

Извор: Б92