Свет

Не постоји никаква ЗАБРАНА: Секретар УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ПРОГОВОРИО О ПРОТЕСТИМА !

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш данас је поручио особљу светске организације да им није забрањено да се придруже антирасистичким демонстрацијама које је одржавају у САД и другим земљама
У писму које има за циљ да отклони све забуне у вези са упутствима УН, Гутереш је навео да особље светске организације не треба да остане неутрално или непристрасно у погледу расизма.

– Управо супротно, не постоји забрана личног изражавања солидарности или мирног грађанског ангажмана, под условом да су они изведени у потпуно приватном својству – истакао је Гутереш.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У писму, у које је Ројтерс имао увид, он је навео да су недавна упутства Етичког панела била намењена наглашавању потребе да се такве активности уравнотеже с најбољим проценом међународних службеника и службених обавеза.

Широм САД током претекле две седмице одржавају се протести поводом смрти црнца Џорџа Флојда који је преминуо тако што му је бели полицајац притиснуо коленом врат.

Раније овог месеца, Гутереш је затражио од Американаца који протестују против расне неједнакости и претеране употребе силе од стране полицајаца да протестују мирно, а од америчких лидера и власти да их саслушају и покажу уздржаност.

Извор: Информер.рс