Регион Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ АКО ИДЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ! Шта ће се десити ако се затворе границе док сте на плажи

Границе су отворене и многи се спремају за море. Док је претходних година једина дилема била избор дестинације, ове године доста је више питања. Шта радити у случају ванредних околности, када се на пример затворе границе?

Туристи причају да је све празно, што није уобичајено, али да им је то „позитивно и изврсно“. Због таквог осећаја, где готово цела плажа припада вама, где не морате да пораните да бисте заузели лежаљку и чекате оброк у ресторану, и поједини туристи из Србије пакују кофере за Грчку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим Грчке, где је дозвољена попуњеност аутобуса до 60 посто, без ограничења се истим превозом може на летовање и у Турску и Бугарску. Пасош, ваучер и понекад насумично тестирање путника, по одлуци надлежних земље домаћина, пише „РТС“ а преноси „Блиц“.

Једна агенција у Београду већ је послала прве путнике почетком недеље.

Једна је Турска, Кушадаси, Бодрум, друго је Тасос и стигли су јутрос без проблема. На граници нема гужве чак није било ни оног насумичног тестирања. Врло су задовољни. Одмах је ту кренула дезинфекција пртљага, пултова тако даље, али очигледно се врло радују што долазимо, изгледа да смо први гости у Турској – наводи у једној престоничкој туристичкој агенцији.

Међутим, иако у овој агенцији истичу да су они спремни, нису уверени да путници јесу.

У прилог томе говори и смањен интересовање и број путника, као и велика потражња заменских ваучера, који предвиђају исто путовање за следећу годину.

Они који су изабрали да ове године ипак летују ван Србије, ваљало би да се добро информишу шта су њихова права, а шта обавезе у случајевима као што је затварање граница, проглашење поновне епидемије, болести.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије – ЈУТА, Александар Сеничић истиче да обавеза организатора путовање јесте да организује повратак, дакле и у тим измењеним ванредним околностима.

– Ми сад ипак причамо о земљама које су нама доступне на најједноставнији могући начин друмским путем. Већи је проблем са овима који се налазе на далеким дестинацијама, којима је потребно да организујете авио превоз – наводи Сеничић.

У том случају, како додаје, путници морају да знају када се лети на такве дестинације, јер у ситуацији више силе престаје обавеза организатора путовања да вам организује уколико је то немогуће како је било планирано.

Извор: Б92/ Блиц.рс