СРБИЈА ЈАВЉА

Ово нико није ОЧЕКИВАО: Председник Америке кажњава Немачку !

Амерички председник Доналд Трамп је, како јављају медији, најавио повлачење скоро 10.000 америчких војника из Немачке. Има ли овај потез везе с оптужбама у вези са НАТО буџетом, Северним током 2, Хуавејом?

Амерички председник Доналд Трамп је, како пише Вол стрит џурнал, наредио Пентагону да до септембра смањи број америчких војника стационираних у Немачкој. Тиме се очигледно остварују претње, сада већ бившег амбасадора САД у Немачкој, Ричарда Гренела, да ће Вашингтон смањити број војника у Немачкој ако та земља не повећа своје издатке за одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како надаље пише Вол стрит џурнал, 9.500 војника који би требали напустити Немачку, били би премештени у Пољску и друге савезничке земље а један део би могао бити враћен кући. У Немачкој је тренутно стационирано 34.500 америчких војника. Уз то треба додати и око 17.000 америчких цивила у Немачкој, између осталог раде и у највећој америчкој болници изван САД у Ландштулу или аеро-бази у Рамштајну. Сви они су, посебно за многе забачене регионе, важан економски фактор за локалне заједнице.

Један неименовани званичник Пентагона је рекао како ова одлука нама везе с тренутним додатним захлађењем односа између Ангеле Меркел и америчког председника узрокованог одбијањем немачке канцеларке да дође на Г7 самит у Вашингтон чиме је практички торпедиран наум америчког председника да се у предизборно време покаже са страним државницима. Он је изјавио да повлачење трупа већ дуже време припрема генерал Марк Мили.

Један други званичник је за Вол стрит џурнал изјавио да повлачење војника има везе с повећаним трошковима у НАТО што опет смањује потребу за већом присутношћу америчких војника у Немачкој. Према истом извору, на конкретним плановима за повлачење се већ ради од прошле јесени а наредбу за то је издао Трампов саветник за националну безбедност Роберт Обрајан.

Један представник Демократске странке у Сенату је одлуку о повлачењу назвао „ситничавом и апсурдном“. „Ово је још једна услуга Путину и још једна лоша одлука ове администрације која ће додатно погоршати односе с нашим савезницима“, рекао је сенатор Џек Рид.

Портпарол Националног безбедносног савета Џон Алијет је рекао да САД настављају сарадњу с Немачком на одбрамбеним и осталим питањима.

Но откако је у Белој кући на власти Доналд Трамп, односи Берлина и Вашингтона су кренули низбрдо. Један од главних камена спотицања је Трампова оптужба да Немачка не издваја довољно за војску. Гренел је прошлог месеца, због немачке расправе о нуклеарном наоружању, Берлин оптужио да жели да поткопа нуклеарну доктрину НАТО.

Гренел, који често јавно преноси Трампове поруке, Немачку је често критиковао и због сарадње с кинеском компанијом Хуаwеи на подручју 5Г технологије, Берлинског става у сукобу Запада с Ираном. Највише критика на рачун владе у Берлину долази наводне „зависности“ од Москве због гасовода Северни ток 2.

Званична Варшава је већ изразила наду да ће део војника из Немачке бити пребачен у Пољску .

Курир.рс