Русија

СНИМЦИ КАТАСТРОФЕ! Русија је у огромном проблему: Председник Путин хитно реаговао

Руска свемирска агенција објавила је снимак из космоса еколошке катастрофе која се догодила у Нориљску, када се из једног резервоара у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније излило дизел гориво.

На снимцима се добро види загађење реке Амбарна у близини језера Пјасино, као и територија целокупне термоелектране.

Стручњаци су утврдили да је укупно загађено скоро 200.000 квадратних километара територије, што је скоро седам пута више него што заузима сам град Нориљск.

Претходно су из руске државне агенције за заштиту животне средине „Росприроднадзор“ рекли да метода спаљивања енергената неће бити коришћена приликом ликвидирања ове катастрофе.

Поред тога, наведено је да би једна од метода могла бити сакупљање загађених вода, смештање у посебне резервоаре, а потом избацивање чисте воде назад у природу.

Када је реч о земљишу, предлог је да се загађена земља однесе на специјално место где би се она култивисала, а затим би је у том облику вратили на територију Нориљска.

Подсетимо, инцидент се догодио још прошлог петка у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније, када је дошло до дехерматизације резервоара са дизел горивом, која је проузроковала изливање 20.000 тона нафтних деривата у реку. Површина загађења износила је око 100.000 квадратних метара територије.

Извор: rs.spuntiknews.com