Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминула Марина Благојевић

Марина Благојевић је једна од најистакнутијих српских интелектуалки

Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта, објавила је да је умрла Марина Благојевић.

Ова интелектуалка се школовала на Универзитету у Београду. Године 1990, заједно са Весном Гојковић, Мајом Кораћ, Анђелком Милић, Жараном Папић, и Лином Вушковић, Марина Благојевић је основала Женску странку.

Године 1991, заједно са осталим члановима феминистичке групе „Жена и друштво“, Марина Благојевић је иницирала основање женских студија у Београду.

Од 1994. до 1998, била је иницијатор и организатор прве феминистичке конференције у пост-комунистичким земљама (у организацији женских студија, Београд), а 1998. и првог Форума НВО у Србији (у организацији Демократског центра Фондације).- Управо сам сазнала да је данас преминула Марина Благојевич. Моја хероина, пријатељица, сарадница и савезница, узор, прва адреса мог феминистичког образовања… – почела је Миња, па додала:

Да подсетимо, Марина је такође и бивша је председница социолошког удружења Србије. Такође је научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду, као и директорка истраживачког центра за род и етницитет Алтера МБ у Будимпешти, у Мађарској.

Марина је предавала на Универзитету у Сарајеву и Централно-европском Универзитету, а 2014 је постала гостујући професор на Универзитету у Грацу. Као међународна експерткиња за родну равноправност радила је у разним организацијама, као што су Европска комисија, Европски парламент, Програм Уједињених нација за развој, УН Жена, Програма Уједињених нација за развој, СИДА, и Међународног фонда за пољопривредни развој.

Објавила је преко 120 научних публикација из области родних студија, укључујући и већи број књига, а иза себе, као што видите, има заиста завидну каријеру.

Марина Благојевић је удата за Џона Хјусона, професора спортских и културних студија и директора Међународног фудбалског института на Универзитету у Централном Ланкаширу, у Уједињеном Краљевству.

Извор: Еспресо.рс