Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминула Марина Благојевић

Марина Благојевић је једна од најистакнутијих српских интелектуалки

Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта, објавила је да је умрла Марина Благојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова интелектуалка се школовала на Универзитету у Београду. Године 1990, заједно са Весном Гојковић, Мајом Кораћ, Анђелком Милић, Жараном Папић, и Лином Вушковић, Марина Благојевић је основала Женску странку.

Године 1991, заједно са осталим члановима феминистичке групе „Жена и друштво“, Марина Благојевић је иницирала основање женских студија у Београду.

Од 1994. до 1998, била је иницијатор и организатор прве феминистичке конференције у пост-комунистичким земљама (у организацији женских студија, Београд), а 1998. и првог Форума НВО у Србији (у организацији Демократског центра Фондације).- Управо сам сазнала да је данас преминула Марина Благојевич. Моја хероина, пријатељица, сарадница и савезница, узор, прва адреса мог феминистичког образовања… – почела је Миња, па додала:

Да подсетимо, Марина је такође и бивша је председница социолошког удружења Србије. Такође је научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду, као и директорка истраживачког центра за род и етницитет Алтера МБ у Будимпешти, у Мађарској.

Марина је предавала на Универзитету у Сарајеву и Централно-европском Универзитету, а 2014 је постала гостујући професор на Универзитету у Грацу. Као међународна експерткиња за родну равноправност радила је у разним организацијама, као што су Европска комисија, Европски парламент, Програм Уједињених нација за развој, УН Жена, Програма Уједињених нација за развој, СИДА, и Међународног фонда за пољопривредни развој.

Објавила је преко 120 научних публикација из области родних студија, укључујући и већи број књига, а иза себе, као што видите, има заиста завидну каријеру.

Марина Благојевић је удата за Џона Хјусона, професора спортских и културних студија и директора Међународног фудбалског института на Универзитету у Централном Ланкаширу, у Уједињеном Краљевству.

Извор: Еспресо.рс