Србија

ДОКТОР КОН ОТКРИО: Епидемија може да се заустави само на један начин! Ево када ће доћи до пада оболелих!

На дневном нивоу региструјемо све мање случајева и можемо да видимо да је дошло до константног пада у броју оболелих од короне у Београду, рекао је за „Ново јутро“ телевизије Пинк епидемиолог др Предраг Кон

Кон је истакао да епидемија може да се заустави само на један начин, и то колективним имунитетом, додајући да се он постиже или заражавањем или вакцином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, вакцинални имунитет је јако добро познат свима, додаје да она спречава заражавање и тиме штити грађане.

„Док вакцина не дође морамо да предузмамо не фармацеутске мере, а то су дистанцирање, прање руку, хигијена, вођење рачуна о контактима“, рекао је др Кон, додавши да све више имамо посредних доказа и о томе да се овај вирус преноси и ваздухом.

Како каже, ипак, да би се пренео мора да постоји довољна инфективна доза.

„Овога пута имамо јасно диференцирана места где је дошло до такозваног супер преношења. То су највише матуре, које су биле у јуну месецу, као и разна славља, весеља и ноћни клубови“, рекао је др Кон истакавши да су то ситуације када се више избацују сви микроорганизми, па тако и овај САРС 2.

Др Кон истиче да УВ зрачење утиче на све микроорганизме, па тако и на овај, али додаје да су сва супер преношења била у затвореном простору.

Како каже, у Београду је тренутно нешто боља ситуација.

„На дневном нивоу региструјемо све мање случајева и можемо да видимо да је дошло до константног пада. Сумњивих на Ковид је пре 13. јула било преко 900, па је после 13. јула било око 850, а од 17. и 19. јула испод 600. То нам показује да се мере које смо увели примењују. Посебно истичем да је битна маска, коју људи носе и поштују то“, рекао је др Кон, истакавши да они који не носе постају све већа реткост.

Др Кон каже да имамо искуство опуштања, које не смемо да дозволимо више.

„Када престане да се води рачуна људи постепено посустају. За неких три и по недеље, доћи ћемо до резултата које смо имали пре овог скока“, рекао је др Кон.

Извор: РТВ Пинк