Регион Србија

ГРЦИ НЕЋЕ ОТВОРИТИ ГРАНИЦЕ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ? Уводе се оштрије мере: Ево шта нас очекује

Србија је са чак 78 случајева прва по броју туриста заражених короном који су дошли у ову земљу, скоро је извесно да Грци неће скоро отворити границе за наше држављане

Србија је, са чак 78 случајева, прва по броју туриста заражених короном који су ушли у Грчку од 15. јуна до 6. јула, када је та земља и званично ставила рампу за наше туристе!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Узевши ово у обзир, али и погоршање епидемиолошке ситуације како у Србији, тако и у Грчкој, скоро је извесно да грчке границе за наше туристе неће бити отворене ни у августу, а како кажу туристички радници, масовнијег одласка на море свакако неће бити ни у септембру!

Никос Хардалиас, заменик министра цивилне заштите у Грчкој, саопштио је да је од почетка туристичке сезоне коронавирус откривен код 295 туриста. Поред наших, корона је, према његовим речима, потврђена и код 63 туриста из Бугарске, 61 из Румуније, 23 из Албаније, шест из САД.

Нова рампа

Не можемо ни у Шпанију

л Држављанима Србије од поноћи је забрањен и улазак у Шпанију, рекла је наша амбасадорка Катарина Лалић: – Та одлука ће важити до краја јула, када се очекује поновно разматрање ЕУ о листи држава чији држављани могу да путују у државе чланица. Ако се Србија поново буде нашла на тој листи, може се очекивати да ће бити и позитивна одлука Шпаније о уласку наших држављана.

Грчка је за наше туристе затворила границе од 6. јула, а та одлука је продужена 15. јула. Следећи пресек стања најављен је за 1. август, али ни Ивица Дачић, министар спољних послова, не верује да ће одлука бити промењена током августа.

– За сада су мале шансе. Све зависи од епидемиолошке ситуације. Када се поправи ситуација, онда ће се и њихова одлука променити – каже Дачић за Курир. Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута, каже за Курир да ни он не верује да ће летовање у Грчкој, омиљеној дестинацији наших туриста, уопште бити могуће и наредног месеца.

– За сада у Србији нема значајног побољшања епидемиолошке ситуације, а и Грчка бележи раст броја заражених, тако да је, осим ако не дође до неког неочекиваног преокрета, мало вероватно да границе за наше туристе буду отворене у августу.

Црна Гора опет прогласила епидемију

л Црногорско национално координационо тело за заразне болести (НКТ) поново је у уторак прогласило епидемију коронавируса на територији целе Црне Горе. У складу с тим, од јуче се уводи више нових привремених мера, укључујући обавезно ношење заштитних маски на отвореном и затвореном простору на целој територији Црне Горе, а обавеза се односи и на децу старију од седам година. Маске нису обавезне на плажама и у националним парковима, под условом одржавања физичке дистанце и раније прописаних мера. Црна Гора је забранила улазак држављанима Србије због неповољне епидемиолошке ситуације код нас.

Грци још више пооштравају мере и не верујем да ће, чак и ако нас у неком тренутку пусте, дозволити улазак без негативног ПЦР теста до краја сезоне – објашњава Сеничић и додаје да су многи наши туристи већ одустали од Грчке и преусмерили се на Египат и Турску, који, према његовим речима, највероватније неће мењати однос према нама, односно за улазак у те земље неће бити потребан ПЦР тест и карантин.

Сеничић додаје и да ће Грчка добити велику финансијску помоћ од ЕУ за опоравак од кризе, па себи могу да приуште да се не коцкају. У Грчкој је, према званичним подацима, од почетка епидемије регистровано 4.007 случајева, а само за три недеље јула регистрована су 624 нова случаја, од којих су половина странци. И Дарко Асановић, власник једне од домаћих туристичких агенција, каже за Курир да је могуће да границе не буду отворене чак ни у септембру:

– Ако се и отворе у септембру, свакако неће бити масовног организованог одласка. Агенцијама се не исплати да раде само месец дана, а сем тога, власници многих вила у Грчкој су већ одустали од ове сезоне и нису ни отварали објекте, нити ће. Такође, неће бити рачунице ни да се организују чартер летови, па се може закључити да, ако и некад у току сезоне отворе границе, то ће махом бити индивидуални одласци сопственим превозом.

Извор: Курир.рс/Ружица Кантар