Регион Србија

ГРЧКА 14. ЈУЛА ОДОБРАВА ДОЛАЗАК НАШИХ ТУРИСТА? Ево шта Срби могу да очекују!

Тест треба да буде урађен 72 сата пре уласка у Грчку, а остаје да важи обавезно попуњавање формулара

Грчка је додатно пооштрила мере

Тако од 14. јула сви туристи ће у Грчку преко прелаза Промахонас моћи да уђу искључиво са негативним тестом.

Ово су нове мере које ова земља уводи због ширења вируса корона, нарочито јер је све већи број заражених туриста.

Портпарол Владе Стелиос Петсас објавио је да тест треба да буде урађен 72 сата пре уласка у Грчку. А, остаје да важи обавезно попуњавање формулара.

Када је реч о Србији, наредних дана ће бити одлучено да ли ће и када моћи да уђу грађани наше земље.

Ипак из Грчке је стигла и добра вест да су сви туристи на Евији, који су били у самоизолацији, негативни на вирус корона, али из Хрватске стиже информација да је један српски туриста позитиван. И то у Истри. Како наводе хрватски медији, новозаражени је регистрован међу 164 анализирана узорка. Иначе, Хрватска ће највероватније опет увести обавезан карантин за грађане Србије, због све теже епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

И док је Грчка пре недељу дана закључала своје границе за Србе, званично до 15. јула, а незванично ће та забрана бити продужена, јер се код нас не побољшава ситуација, напротив, све је горе, рестрикције је увела и Енглеска. Тако је наша земља уклоњена са листе земаља чији грађани не морају да иду у карантин по доласку у Енглеску.

Заједнички центар за биосигурност ажурирао је своје процене за Србију кад је у питању вирус корона, на основу најновијих података. Резултат тога је скидање Србије са ове листе. Исто то захтевају и Шкотска и Велс. Оваква одлука може да се очекује и од других европских земаља. Питање је дана. Грађанима Србије и сада је ускраћено кретање по Европи. Осим што слободно могу да уђу у Бугарску и Мађарску.

А, како је летња сезона у јеку, многи српски туристи неће сами одустати од одласка на море, упркос поражавајућем стању у нашој земљи. Сада су сви одмори окренути ка Турској, а ускоро и Египту, чак и Тунису.

Како су нам рекли у туристичким агенцијама, чартери ка Турској иду несметано. Има и аутобуских полазака, и засада летовање овде протиче у најбољем реду. Мере опреза су на највишем нивоу. Туристичке агенције спремне су и да реализују путовања у Грчку, чим се отворе границе. Смене многим туристима ускоро се завршавају и агенције би требало да пошаљу превоз по њих. Има оних који су тражили да продуже свој боравак, јер им се не враћа назад у Србију.

За српске туристе отворене су границе и Шпаније, уз попуњавање здравственог формулара, али нема неког претераног интересовања због којег би се исплатило агенцијама да овај пут организују.

Извор: Курир.рс/Новости