loading...
Издвајамо Србија

ПУШАЧИ СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВИ УДАР НА ЏЕП: Од понедељка скачу цене цигарета, ДРИНА 250 ДИНАРА!

Поскупљење је последица усклађивања акциза по новом акцизном календару

Почев од понедељка цена цигарета ће скочити, тако да ће за 10 динара поскупети паклице из врањске фабрике “Бритиш америкен тобако”. Крајем недеље стижу и кориговане цене цигарета из нишког “Филип Мориса“.

Поскупљење је последица усклађивања акциза по новом акцизном календару, пишу Вечерње новости, а то значи да у случају да пушите паклицу цигарета дневно, после скока цена у току једне недеље одвајаћете 70 динара више, док ћете месечно за овај ужитак издвајати 280 динара више. И даље вам није јасно? Да вам дочарамо до краја: ваш скуп хоби ће вас стајати 3.360 динара више него до сада.

Одлука о повећању цена цигарета из “Филип Мориса” објављена је у “Службеном гласнику”, док је поскупљење из БАТ најављено средином јуна. Цигарете из нишке фабрике поскупљују 7. јула, а из врањског БАТ 3. јула.

Тако ће паклица “бонда” од наредног петка коштати од 210 до 230 динара. За “честерфилд” ће бити потребно од 230 до 250 динара, док је “дрина” 240 до 250 динара. Нова цена “ЛМ” је 220 до 240 динара, док је “марлборо” 300 до 310 динара.

Према ценовнику БАТ, паклица “пал мала” коштаће 230 динара, за “лаки страјк” биће потребно најмање 240, а цена иде до 260 динара. Међу најскупљим цигаретама из ове фабрике дувана је “кент”, чија цена 340 динара. Како је БАТ власник и “Творнице дувана Ровињ” поскупљују и њихове цигарете. За паклицу “ронхила” од 3. јула биће потребно 250 динара.

Нови акцизни календар за цигарете важи до 2020. године. Усклађивање акциза и даље ће се рачунати у јануару и у јулу. По новом календару, специфична акциза је “тешка” 1,5 динара и цену паклице до сада је “оптерећивала” са 64 динара. Од 1. јула до краја ове године држава ће од сваке паклице узимати 65,50 динара.

 

Извор: Телеграф.рс