Србија

ИВАН ИВАНОВИЋ: Да ли то држава има своје хулигане на позив? Објасните „ер макс“ полицију (ВИДЕО)

„Ребић, Слина, а може и Биља Врачарка, да објасне ‘аир маx’ полицију! Која је то јединица? И зашто немају значке? Зашто се нису легитимисали приликом интервенције? Правило службе их обавезује да то ураде. Или држава има своје хулигане на позив? П.С. Знам да има“, питања су која је водитељ Иван Ивановић синоћ јавно поставио на свом Твитер налогу подстакнут догађајима са протеста који је одржан синоћ на платору Скупштине Србије.

Протест грађана који се догодио у уторак у Београду након саопштења председника Александра Вучића да ће током викенда бити уведен полицијски час због повећаног броја случаја заражених коронавирусом, подстакао је и одређени број јавних личности са ових простора да их подрже преко друштвених мрежа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иван Ивановић, водитељ и аутор емисије “Вече са Иваном Ивановићем”, имао је неколико питања за државне функционере:

“Ребић, Слина, а може и Биља Врачарка, да објасне ‘аир маx’ полицију! Која је то јединица? И зашто немају значке? Зашто се нису легитимисали приликом интервенције? Правило службе их обавезује да то ураде. Или држава има своје хулигане на позив? П.С. Знам да има”, написао је Ивановић надовезујући се на људе у цивилном оделу који су се супротстављали учесницима протеста.

Потом је поделио вест са портала “Данас” са изјавом директора полиције, Владимира Ребића, у којој каже да је синоћ испред Скупштине била окупљена “шачица хулигана”, те констатовао да би полицајци који су тукли момке који су седели на клупи требали да буду суспендовани.

“Како су их тачно напали они момци са клупе?! Полицајци са тог снимка морају бити суспендовани. Правило службе не предвиђа онакву употребу силе. Не може се оправдати”, написао је Ивановић.

Међу првима који је одреаговао на јучерашњу одлуку председника је и бивши ватерполиста Данило Икодиновић, који је своје незадовољство исказао на Твитеру не трудећи се да се уздржи од псовки.

“Болнице су нам препуне јер су наша држава и систем, ку*ац ку*чев! Срам вас било, стоко неотесана! Опет људе у кућни притвор, а ви ћете да се шеткате и ку*чите около, јер сте власт! Пих, се*ем вам низ ледја”, написао је Икодиновић, који се ту није зауставио.

“Боли ме ку*ац како би било родитељима Вулина! Ти си донео одлуку да се прогласи победа над короном! Ти си дозволио да се одрже дерби, Куп, турнир, избори! Ти! Нико други! Тада се заразило највише људи! И сад ми грађани идемо у куће, а ти и твоји ћете да се ку*чите около”, додао је бивши ватерполиста, а након рекација људи на његове речи, уследио је нови твит.

“Неки ми говоре браво, неки говоре јеси луд, ћути, видиш да овај не је*е никог. Не треба браво, а још мање ћути, јер смо доста ћутали и савијали се. Бескичмењак нисам, а знам да има још пуно таквих! Треба само тражити да нас достојанствено третира било која власт, а не као марву”, написао је он.

“Овај човек који је рекао ‘Ћале ово је за тебе’ најискренији је и најопаснији моменат вечерашњег протеста”, написала је глумица Бојана Маљевић на Твитеру коментаришући поступак Петра Ђурића, чији је отац преминуо, а који је репортерки Н1 рекао да је његов отац преминуо у Земунској болници јер није било респиратора.

Музичар Владо Георгиев синоћ је током трајања протеста такође био активан на Твитеру, те је осудио полицију због пебијања учесника протеста, а јутрос је осудио јавне личности које које ћуте о “репресији власти”.

“Велики поздрав свим ушушканим јавним личностима које константно ћуте о репресији ове власти. Ја немам друго мишљење, сем да ћутањем одобравате све ово. Можда и мислите другачије, али неоглашавањем заиста испада да одобравате да полиција туче грађане Србије, људе који вас воле”, поентирао је Георгиев.

Водитељка Татјана Војтеховски упутила је речи хвале Јелени Зорић, репортерки телевизије Н1, која је једина телевизија која је синоћ уживо извештавала о дешавањима на улицама центра Београда.

“Јелена Зорић, свака част девојко, браво бре”, а онда се касније надовезала:

“Ово сам написала пре него што је наставила да извештава натечена од сузавца и пре него што је извештавала у тренутку када се ауто залетео на њу. Сад не знам шта да напишем. Свака част, какав професионализам, велики аплауз.”

Редитељ Срђан Драгојевић у свом Твитер статусу подстакао је грађане да се данас окупе у што већем броју, а како је истакао, он је са својих 57 година лепо проживео, а његова деца још нису, те ће се због њих борити.

“Сутра нас мора бити 200 хиљада. Да видимо хоће ли Вучићева мафија и паравојне формације да овако киње младе људе?! Шамарају људе који леже на улици, туку младиће који седе на клупи. Имам 57 година, немам проблем ни да погинем, лепо сам проживео. Моја деца још нису, а вала хоце”, одлучан је био Драгојевић.

Певачица Јелена Карлеуша огласила се на свом Инстаграм профилу, где је осудила полицију која је синоћ сузавцима, шок бомбама и пендрецима растеривала демонстранте.

Као јавна личност у Србији коју прати највећи број људи, самим тим и као најутицајнија јавна личност, осећам потребу да осудим полицијску бруталност која се десила синоћ у Београду. Да, ја сам ћерка полицајца и осуђујем ово. Да, ја сам Београђанка и осуђујем ово”, почела је Карлеуша, те додала:

“Десили су се протести грађана. Грађана који плаћају сваког полицајца и сваког ко је изабран да овоом земљом влада. Нико не сме да бије народ, нико не сме да баца сузавац на народ. То је велика грешка. Да, хулигане који руше и пале, упадају у Скупштину, треба зауставити, али народ који протестује мирно нико не сме да третира овако”, написала је Јелена, па се осврнула и на своје колеге.

“Уопште ме не интересује да ли друге јавне личности не смеју или неће да реагују. Њихово право. Уопште ме не интересује да ли ћу имати последице због овога. Оно што сам ја прошле године преживела од стране медија под палицом власти мало ко би преживео. Али ја јесам. Сматрам да сам правична и да кажем како јесте. Увек. Зато ме и воле и мрзе. Али ме ни то не интересује, искрено. Радим само онако као ми савест и срце кажу. А кажу ми да нико не сме да иде против овог сиромашног народа. Нико не сме да бије синове ове земље. Апсолутно нико”, закључила је Карлеуша.

Подршка није изостала ни од суседа из Хрватске. Глумица Јелена Вељача, водитељка Николина Пишек и музичарка Ида Престер упутиле су путем друштвених мрежа подршку грађанима Србије.

“Изнад моје главе фотографија је графита на којем пис̌е Београд. И сликано је у Београду и један је од најсрећнијих тренутака у мом з̌ивоту. Београде, ти знас̌ да те волим заувек. Тхис тоо схалл фуцкинг пасс (И ово ће је*ено проћи, прим. аут.). Молим само све моје пријатеље да ми јаве да су ОК”, написала је Вељача у опису фотографије.

“Београде издржи. Да ми имамо му*а, исто би се свашта имало за рећи…”, написала је Николина уз фотографије са синоћних протеста.

“Огроман број заражених, километарски редови по амбулантама, пуно младих на интензивној, мртвих се открива пуно више него што се пријављује. Све у свему, озбиљна хуманитарна катастрофа. Следе оштре мере, поновно комплетан локдаун од петка до понедељка, полицијски сати… Ишчупано је срце граду који је познат по гласним откуцајима. Иако тренутно нисам ту, причамо о томе стално и мислимо на вас. Шаљем поруку свих својих хрватских пријатеља: Држи се, Београде, уз тебе смо”, написала је Ида у својој Инстаграм објави.

Подсетимо, у центру Београда синоћ су сатима трајали сукоби полиције и учесника протеста, који су се окупили испред Скупштине Србије након што је председник Александар Вучић најавио поновно увођење полицијског часа због погоршане епидемиолошке ситуације.

Протест је започео с неколико стотина грађана, да би се тај број касније знатно увећао, а након што је део протестаната ушао у зграду Скупштине, почели су инциденти и сукоби с полицијом.

У наставку сукоба протестанти су полицију засипали јајима, камењем, пластичним флашама и бакљама, запаљени су контејнери, а према првим извештајима, повређених има на обе стране.

У међувремену, председник је одлуку повукао, што је саопштио у данашњем обраћању јавности.

Извор: Нова