Србија

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ! Короном се можемо заразити и без контакта! Ево о чему је реч!

Коронавирус се преноси и ваздухом, у коме може да се задржи и до три сата, најновија су сазнања научника и Светске здравствене организације!

Према њиховом открићу, вирусом се путем ваздуха људи могу заразити у затвореним и непроветреним просторијама. Зато је јако важно, напомињу они, да се носе маске и редовно спроводи хигијена и дезинфекција у свим затвореним објектима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Боља заштита

Стручњаци који су дошли до ових сазнања објаснили су како то изгледа. Наиме, сваки човек приликом разговора или издисаја избацује сићушне честице, које се шире и могу да се разлете по околини. Те честице могу тако да лебде у ваздуху чак и до три сата. Друга особа која се нађе и на већој раздаљини може да их удахне и инфицира се, а затим на исти начин даље рашири заразу.

Бенедета Алегранци, која у Светској здравственој организацији ради на превенцију и контроли заразе, истакла је да ова организација већ дуже време прати очигледне доказе о овом начину преношења заразе.

– Наши стручни тимови раде на откривању овог начина преноса вируса. Још се много тога не зна, али се показало да су се путем ваздуха заразили многи пацијенти. Када све буде познато, мораћемо да уведемо и неке нове мере заштите јер ове садашње неће бити довољне. То би се вероватно односило на употребу маски и ригорозније дистанцирање, нарочито у кафићима, ресторанима и јавном превозу – рекла је она.

Видљив непријатељ

Са овим тврдњама сагласан је и члан Кризног штаба, епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Пред собом имамо непријатеља који није невидљив, видљив је он и те како. Прво је било назнака да се вирус преноси капљичним путем, да на раздаљини од метар и по пада доле због тежине. Сада имамо још једну информацију, а то је да се вирус преноси и ваздухом. Још не знамо шта је то што га подиже, да ли је струјање ваздуха у питању, попут ветра или када укључимо клима-уређај.

Једно је сигурно, да је најбезбедније да се носе маске у затвореним просторијама и да се спроводе све потребне епидемиолошке мере – истиче др Тиодоровић.

Инфектолог др Жарко Ранковић истиче да су за преношење короне путем ваздуха најопаснији затворени простор и недовољна дистанца.

Тачно је да се вирус налази у ваздуху и да се и те како може добити и тим путем. И то је теорија од почетка епидемије, поготово када причамо о капљичним честицама, јер тако се најпре и преноси. За овакав пренос заразе „идеалне“ су затворене просторије у којима људи не могу да имају дистанцу од два метра, коју ми прописујемо као једну од водећих мера заштите, и у којима нема циркулације свежег ваздуха – објашњава др Ранковић.

Како је све почело: хор, ресторан…

У америчком граду Маунт Вернону у Вашингтону за једну особу се сумња да је заразила још најмање 45 других које су са њом певале у истом хору. Неки од заражених нису прекршили ниједно од правила социјалног дистанцирања.

Сличан инцидент десио се крајем јануара у Гуангдију, у Кини, где се верује да је заражена особа пренела вирус на још девет људи који су јели у истом ресторану. Научници кажу да је једна од заражених муштерија седела чак шест метара од носиоца заразе.

Извор: Курир.рс/Блиц