Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ! Гојковић: Ако пукне здравствени систем, имаћемо италијански и шпански сценарио

Објаснио је шта је постулат епидемије и да 20 одсто заражених захтева болничко лечење

Ефекте најновијих епидемиолошких мера против корона вируса видећемо за седам дана, односно да ли смо дозвали памети и почели да се понашамо онако како говоримо у претходна четири месеца, рекао је покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић. Истакао је да се веома бојао апсурда успеха у првом пику и навео да се труде да поново не уведу ванредно стање и карантин, али и нагласио да ћемо ако пукне здравствени систем имати сценарио из Италије и Шпаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснио је шта је постулат епидемије и да 20 одсто заражених захтева болничко лечење, а 80 кућну изолацвију.

– Успех у првом пику је постигнут ванредним стањем и самим тим спречавањем већих контаката. Ја сам тада причао да се јако бојим апсурда успеха у првом пику, јер су многи мислили да је ово једна безазлена ствар. Један део људи се апсолутно не придржава онога што смо рекли. Ми покушавамо колико толико да уведемо живот у нормалне токове, не можемо да будемо закључани две, три године, али морамо да научимо да се понашамао по новим нормама понашања. Оне ће нам омогућити да функционишемо док се не направи лек и вакцина, да успемо заједничким снагама да изгурамо ово без огромних проблема и компликација – рекао је Гојковић.

Он је навео да се ми сада играмо са велики мбројевима.

– Свако ко се зарази, зарази још двоје, троје, па то двоје, троје, зарази још толико, и ми у једном тренутку долазимо у такву кризу да имате по 50, 100, 10.000 људи који ће доћи у три дана у болницу – наводи Гојковић.

У Војводини, према његовим речима, шест недеља је био једноцифрен број заражених, а одједном је то ексалирало.

– Почели су сви да се понашају на неприхваљив начин. Почели су масовно да раде кафићи, затворени објекти… Затим ишло се из града у град. Не треба ићи из места које је заражено да ширите заразу, и не треба да идите у гардове у којима је зараза. То је постулат епидемије. Морамо ограничити контакте, јер се вирус преноси само контактом. Морате носити маску и држати дистанцу. Те три мере су кључне мере заједно треба поштовати – истиче он.

Гојковић каже да не би да плаши људе, али да ако пукне здравствени систем у Србији, имаћемо сценарио из Италије или из Шпаније.

– Не желим људе да плашим, али нама је 90 одсто система ковид. Имамо и саобраћајне незгоде, сваки дан по 15, 20 особа из саобраћајки са тешким последиама. Имамо инфаркте, људе са туморима… Капацитети за то су смањени, јер све више младих људи са тешким клиничким сликама – каже покрајински секретар за здравство.

На питање шта ће се десити ако за недељу дана не буде боље, рекао је да покушавају на све начине да не уведу Србију у ванредно стање и карантин као у марту и априлу.

– Да би то урадили морамо да се придржавамо овога о што причамо сваког минута. Ако сви будемо водили рачуна о физичкој дистанци и носили маске, имаћемо пад нових број оболелих, када имамо тај пад имамо мањи притисак на болнице, а кад имамо мањи притисак на болнице имамо бољу епидмеиолошку ситуацију – рекао је он.

Здравствени радници по 3-4 дана не иду кућама

Гојковић наводи да има здравствених радника који по три, четири дана не иду кућама.

– Не знате шта се њиховим главама дешава када спасавају те све животе, када жртвују последњу кап зноја, а када виде људе без маске. И онда када се разболи иде код здравствених радника по помоћ. Ја сам рекао свако ко неће да носи маску да потпише, и нема да му се помаже. Ми то, међути, не можемо, наш здравствени систем је такав да морамо свима да помогнемо – казао Гојковић.

У овом тренутку, како каже, није решење да се сви тестирају као када су се позивали људи у јуну да то ураде, већ само они који имају симптоме, јер имамо тешку ситуацију.

– Људи који су ПЦР позитивни и који имају и дијагнозу КОВИД-а нису сви за болничко лечење, 20 одсто је за болничко, а за 80 одсто њих је довољно да буду 14 дана у кућној изолацији и да се сви чланови у породици изолују једни од других без обзира на то да ли имају симптоме или не – казао је он и додао да праћење контаката сада нема смисла јер је такав протокол у епидемиолошкој ситуацији у овом тренутку.

Расте број оболелих у Руми

Поновио је да не може да се предвиди у ком правцу ће све ово ићи, јер не постоји ниједан вирус који је компаративно сличан корона вирусу. Рекао је да је најгора ситуација у великим градовима, као и да сада расте број оболелих у Руми.

– Сада је повећан број заражених у Руми, а најкритичнија ситуација је у Београду, Крагујевцу, Врбасу, Новом Саду, повећан је број оболелих и у Суботици, Кикинди, Зрењанину – навео је проф. др Гојковић.

Извор: Еспресо.рс