Свет

МАКРОН ШОКИРАО СВЕТ: Умрећете од глади

Фото: Јутјуб

Министрима Велике Британије речено је да ће се њихова земља суочити с великом несташицом хране након што је француски председник Емануел Макрон упозорио да ће затворити границе своје земље уколико Британија не уведе карантин како би пандемију вируса КОВИД-19 ставила под контролу

Министрима Велике Британије речено је да ће се њихова земља суочити с великом несташицом хране након што је француски председник Емануел Макрон упозорио да ће затворити границе своје земље уколико Британија не уведе карантин како би пандемију вируса ЦОВИД-19 ставила под контролу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, министар здравства Велике Британије Мат Ханкок на почетку кризе изазване коронавирусом упозорен је да би се британски ланац снабдевања храном могао „распасти“, јер се радници (достављачи) у француским лукама једноставно неће одазвати њиховим позивима и наруџбама.

Такође се тврди и да је 20. марта, три дана пре него што је Британија напокон прогласила карантин, Макрон рекао премијеру Борису Џонсону да „делује сад или ће Француска затворити своје границе“.

– Нико од радника у француским лукама тог првог викенда није нам се јављао… Није било сигурно хоћемо ли уопште имати довољно намирница макар за следећу недељу – рекао је један званичник за Тајмс, а преноси Дејли Мејл.

Према подацима из јуна, Велика Британија 50,07 посто хране набавља из иностранства, а у земљи производи 49,93 посто.

Информације о Макроновом ултиматуму процуриле су у јавност у тренутку кад европски челници покушавају да се договоре око уштеде прорачуна Европске уније у износу од 1,9 милијарди евра. Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Макрон подржавају пакет појамица и субвенција државама чланицама како би се оживеле њихове посрнуле економије.

Еуропски челници у Бриселу су у петак, први пут након пет месеци, започели разговоре на ту тему.

Но проблеми се већ назиру – Холанђани, уз подршку Аустрије, Шведске и Данске, нису вољни да дају готовину земљама попут Шпаније или Италије, за које холандски премијер Марк Руте сматра да, добију ли помоћ, „заузврат морају побољшати своју компетитивност и отпорност“ у случају да их опет затекне нова криза.

Извор: Ало.рс/Јутарњи лист/В.Ђ.