Свет

ОВО ВИШЕ НИЈЕ ИСТИ ВИРУС, ВЕЋ НЕШТО МНОГО ГОРЕ! Све више младих у тешком стању, ево шта нас очекује

Никад више преминулих, рекордан број хоспитализованих и пацијената на респираторима, све више младих у веома тешком стању, лечење које траје месецима, само су део слике на основу које многи стручњаци тврде да се у овом другом таласу или другом пику првог таласа сусрећемо са потпуно различитим корона вирусом него што је то био случај од марта до маја!

Можда и највећа разлика је што сада скоро свако има неку блиску особу или пријатеља који је оболео од короне, што у првом удару није био случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово није исти вирус с пролећа, већ нешто много суровије. Старосна граница је нижа, а практично се особе које оболе моментално хоспитализују због тежих пнеумонија. Број особа на респиратору је стално троцифрен и то су много тешки облици ковида 19 у овом налету епидемије, док је на пролеће већина људи имала блажу клиничку слику. И лекари су потпуно изненађени понашањем ковида 19, јер респираторним вирусима никада лето није сезона – истакла је проф. др Виолета Михаиловић Вучинић, директорка Клинике за пулмологију КЦС, током гостовања на РТС.

Она је ситуацију детаљно описала.

– Овог пута је вирус толико непредвидив. Људима се појави температура, али немају друге симптоме. Температура падне и она је наизглед све у реду, да би се после четири, пет дана појавила пнеумонија. Опет нагли скок температуре, суви и перманентни кашаљ од ког не могу да дишу, малаксалост… Чим се такви сипмтоми појаве, то је велики сигнал да је пацијент у опасности. Њихов опоравак је траје јако дуго, а сада је поготово случај са млађим људима – описала је она.

Нешто слично је пре десетак и више дана приметио и др Бранимир Несторовић.

– Мени ово личи на други вирус. Сада обољевају млади, а не стари. Заиста личи на други вирус. Имате ви сада и друге узрочнике – објаснио је доктор Несторовић.

Он је истакао да је вирус вероватно поново стигао из неких иностраних земаља.

– Ја мислим да је нама дошао вирус поново из Швајцарске и Италије. Мислим да нам је дошло много странаца – рекао је Несторовић.

Велику буру подигла је и изјава председника италијанске регије Венето, Луке Заја, “да је сој српског корона вируса агресивнији од онога који је до сада био познат у Италији”. Заја је рекао да су изоловали вирус пацијената који су дошли из Србије.

– Урадивши четири теста, приметили смо да је вирусно оптерећење изузетно јако, вируси су идентични између себе, али припадају потпуно другачијем кластеру од оног који је до сада био изолован у Венету и у Италији. До данас није могуће повезати специфичне мутације са различитом патогеношћу вируса, јер досадашња истраживања нису показала да постоје клиничке форме везане за мутацију вируса – рекао је Заја.

На стручњацима је да утврде да ли је у Србију почетком лета стигао неки нови сој корона вируса, много агресивнији, заразнији и опаснији.

Извор: Блиц.рс