Србија

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ОТКРИО ДЕТАЉЕ! Уводи се ИБ диплома, петица више није највиша оцена у образовном систему

Фото: Јутјуб

Министар Шарчевић открио детаље

Петица више неће бити највиша оцена, а у образовни систем уводи се програм међународне матуре, ИБ диплома програм, најавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај програм биће уведен у три гиманзије, Десетој Београдској, „Змај Јова“ у Новом Саду и „Светозар Марковић“ у Нишу.

„Ðаци из Ниша су најбоље урадили пријемни, Београђани су били солидни, а Новосађани су могли бити и бољи,“ оценио је министар Шарчевић у јутарњем програму ТВ Прва.

ИБ диплома програм постоји од 1970. године и сматра се најквалитетнијим предуниверзитетским програмом, а у последње две године третира се и као нека врста предуниверзитетске специјализације.

Оцене су на скали од 1 до 7 и велики светски универзитети без потешкоћа примају на студије ИБ дипломце, међународне матуранте.

Програм има 6 испита које ђаци самостално бирају и заправо самостално одређују своју школску специјализацију.

Три средње школе које су поменуте се припремају већ неко време за увођење овог програма.

Пандемија је свима у свету наметнула ванредне услове, па се, у том контексту и Србија, као и друге земље, припрема за наставу у новонасталим околностима.

„Образовање је цивилизацијска тековина и не може бити прекинуто због ове ситуације, већ је потребно да начин извођења наставе и реализацију свих школских обавеза, прилагодимо новонасталој ситуацији“, рекао је Шарчевић.

Настава у основним школама ће бити извођена у зависности од броја ученика, дакле до 15 ученика настава ће бити извођена у учионицама, али преко тог броја биће орагнизовано учење на даљину.

Анализираће се и број родитеља који раде да бисмо видели колико деце до 12 година може да остане код куће под надзором.

За средњошколце тај проблем је лакше решив јер њима није потребан директан кућни надзор родитеља.

Доста тога смо већ урадили када је у питању примена нових наставних правила усклађених са епидемијом, али чак и када настава почне, мораћемо да надзиремо интензитет епидемије и имаћемо више модела у зависности од епидемиолошке ситуације.

У Србији има 1759 средњих школа и 1232 основних школа и свака школа ће добити свој модел по којем ће изводити наставу.

Обука за наставно особље је организована, сви наставници и директори проћиће током лета кроз све курсеве, или онлајн, или у мањим групама, али Шарчевић је нагласио да су наставници у Србији већ прошли информатичку обуку па су сви у стању да све курсеве прате онлајн.

Сарадња министарства и високошколских институција је, по свим показатељима, никада боља, тврди Шарчевић и већ је договорена примена свих нових мера и решења.

Олајн полагање испита није дозвољено у Србији, али разматра се више различитих модела, рекао је Шарчевић и подсетио да је за понедељак заказана седница свих иниверзитета ма којој би требало да буде уведен нови правилник који ће се примењивати у току трајање епидемије.

„Морају се обезбедити услови који ће омогућити да се полагање испита онлајн омогући у неким ситуацијама, али се мора дефинисати које су те ситуације“, рекао је српски министар просвете.

„Колеге са Новосадског Универзитета већ имају један модел који ћемо анализирати, али има довољно времена и за другачија решења јер настава почиње 1. октобра, а до тада ћемо већ имати најбољи модел“, рекао је он и указао да је неопходно да се учење на даљину усаврши, али да је настава уживо ипак најбољи начин учења.

Извор: Ало.рс/Д.С.