Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН! Ево шта ће се десити у Србији ако крене још један талас короне

Епидемиолог др Предраг Кон је навео да ће се озбиљно разматрати мере које је председник Србије изнео јуче, а које се односе на полицијски час од петка до понедељка

Желим здравље свим грађанима, изражавам осећај велике туге због оног што се догодило синоћ, рекао је јутрос за Н1 епидемиолог др Предраг Кон поводом протеста у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на почетку разговора навео да постоје показатељи да се ситуација у вези са корона вирусом смирује у Београду, у претходна три дана.

– После три дана имамо између 400 и 450 оних који су сумњиви на ковид, а пре тога смо имали око 600, чак и више, на дневном нивоу. Имамо прве показатеље који иду ка нечем бољем – рекао је Кон и навео да мере које је најавио председник, постоје да би се спречило даље ширење контаката.

– Главни индикатор за то када би се те мере спроводиле је попуњеност здравствеих установа на територији Београда. У једном тренутку је било и 300 на дан. Не смемо да дозволимо да немамо места – навео је епидемиолог.

Он је истакао да је вирус још ту.

– Потиснућемо га опет, ту нема дилеме, за неколико недеља, и бићемо у прихватљивој ситуацији. Проћи ће можда још месец дана пре но што опет крене пораст. Ако крене још један талас, он може да буде тежи од овога. У таквој ситуацији нормално је размишљање о томе да су потребни капацитети за неку тежу ситуацију – рекао је доктор.

Кон је навео да фали кадар који ће морати да се попуњава „како се зна и уме“, али да се мора размишљати унапред.

– Сигуран сам да то узнемирава, али мислим да мора да се комуницира с јавношћу, мора све да се саопшти, све о чему промишљамо, да немамо овакав очај који је испољен јуче, а који могу потпуно да разумем. Опет кажем, заиста сам тужан због тога – навео је епидемиолог.

Др Кон је навео да је председник изашао у јавност са својим промишљањима, а да су људи показали колико су очајни због тога.

– Лично мислим да ћемо ми то озбиљно расправљати на Кризном штабу, сагледавајући ту реакцију. Искрено, ником није на крај памети да неког малтретира. Једини циљ, уз спашавање живота је да здравствени систем буде спреман – истакао је доктор.

Како је објаснио, вирус се брзо преноси и експлозивно почиње да се јавља, а тада је потребна експлозивна и брза.

О полицијском часу само за Београд
На питање да ли полицијски час од петка до понедељка који је најавио председник важи за целу Србију, др Кон је одговорио:

– Кад сам разговарао са председником, говорили смо само о Београду.

Др Кон је навео да морају да се спрече контакти, односно ширење вируса, а да се то спречава најефикасније најтежим мерама.

Извор: Телеграф.рс