Србија

СИНИША МАЛИ ОТКРИО! Ево када ће запослени добити 18.000 динара

БЕОГРАД – Сви запослени код предузетника, у малим и средњим предузећима добиће од државе 60 одсто минималне зараде већ до 10. августа, а затим и у септембру, најавио је ексклузивно за Курир министар финансија Синиша Мали.

Он је истакао да је држава нашла начин да издвоји директна новчана средства за привреду и запослене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након што смо у претходна три месеца исплатили три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката, нашли смо простора да наставимо са овим мерама тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60% минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде. Прва уплата ће у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру. То је 18.000 динара по запосленом односно 155 евра – рекао је министар за Курир.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

– Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2% нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60% од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара – истакао је Мали.

Он је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе Србије буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.

– Трудићемо се да овај процес и даље буде што лакши и ефикаснији, а како би сви што једноставније могли да добију свој новац – рекао је он. Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оволиком подршком за привреду.

– Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком и удеом у БДП-у од чак 12,2%. Такође, ретко која земља у свету може да се похвали да на тај начин, директним давањима, подржава своју привреду у периоду од скоро пола године – навео је Мали. Како је закључио, Србија је овом огромном досадашњом подршком показала да је прави партнер привреди, и да привредници и запослени могу да се ослоне на државу у најтежим тренуцима.

– Свако досадашње обећање смо испунили, тако да могу да нам верују да це тако бити и даље. Мислим да сви треба да будемо поносни на нашу државу, и на то како се понаша у најтежим тренуцима за грашане и привреду – навео је министар Синиша Мали.

Извор: Курир.рс