loading...
Здравље

УЖАС! ОВО МЕЊА СВЕ ШТО СМО ДО САД РАДИЛИ: Научници тврде да се корона ОВАКО ПРЕНОСИ

Уколико је тачно да се коронавирус преноси ваздухом, то ће значајно утицати на мере за његово обуздавање.

Њујорк тајмс наводи да би нове мере подразумевале ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мере физичког дистанцирања.

Група од 239 научника из 39 земаља објавиће ове недеље у научном часопису отворено писмо Светској здравственој организацији како би та агенција УН ревидирала препоруке о томе како избећи инфекцију корона вирусом.

Научници тврде да се коронавирус преноси ваздухом, што значи да честице тог вируса могу да лебде у ваздуху у затвореним просторима и да људи могу да се заразе када их удахну.

Став СЗО је да се вирус шири првенствено од особе до особе кроз мале капљице из носа или уста, које се избацују када заражени ковидом-19 кашље, кине или говори.

Уколко се вирус преноси ваздухом, последице по његово обуздавање биће значајне.

Како се објашњава, нове превентивне мере укључивале би ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мере социјалног дистанцирања и обавезне маске Н96 за здравствене раднике који брину о зараженим пацијентима “да би се исфилтрирале чак и најмање респираторне капљице” .

Поред тога, вентилациони системи би морали да се промене како би се смањила циркулација ваздуха.

Након прегледа интерних мејлова СЗО и интервјуа са 20 научника, међу којима су и консултанти СЗО, стиче се слика о агенцији као некоме ко “упркос добрим намерима, не иде у корак са науком”.

Њујорк тајмс наводи да недавни пораст у броју жртава корона вируса, након поновног отварања предузећа и канцеларија, “све више потврђује оно што многи научници говоре већ месецима: Вирус се задржава у ваздуху у затвореном простору, инфицирајући оне у близини”.

Извор: Курир.рс/Танјуг

loading...