Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево за колико ће пензије бити веће од јануара

Фото: Јутјуб

Председник Александар Вучић најавио је значајно повећање пензија!

Јануарска пензија биће повећана за најмање 4 одсто, што би на примеру тренутне просечне зараде од 27.700 динара значило додатних 1.100 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пензије ће линеарно, за исти проценат, бити повећане свима, без обзира на износ, а нове, касније измене, донеће и већи раст.

Пензије ће у 2021. расти у складу са швајцарском формулом, што значи да ће примања наших најстаријих грађана бити усклађивана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. Шта то практично значи за укупно 1,7 милиона пензионера у Србији?

Швајцарски модел по коме су расле пензије у овој години, биће, дакле, примењиван и у 2021. а потом треба очекивати другачије усклађивање.

Министар финансија Синиша Мали већ је изјавио је да ће једна од тема на састанку са представницима ММФ у октобру управо бити дорада швајцарског модела раста пензија.

А, циљ је како је у више наврата најављивано да пензија достигне 440 евра у 2025. години.

С тим у вези постоји неколико модела по којима би обрачун пензија могао да буде модификован. Једна опција, коју су економисти више пута помињали, је усклађивање пензија у односу на њихов удео у БДП-у, а друга усклађивање у односу на просечну плату. У преводу, како буду расле привреда у Србији и просечна зарада, тако би расле и пензије.

Тренутно у нашој земљи живи око 1,7 милиона пензионера, међу којима је највише оних из категорије запослених – 84,24 одсто, затим следе пољопривредне пензије – 10,12 одсто, а најмање их је у категорији самосталне делатности – 5,63 одсто.

 

Извор: Блиц.рс