Србија

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАТРЕСЛА РЕГИОН: Србија купује 20 америчких бомбардера, ако нас САД одбију стижу СУХОЈИ

Наша држава затражила од САД да купи ловце бомбардере. Ако нас Американци одбију, набавићемо руске авионе „сухој-25“. У Влади тврде да имамо обезбеђене паре за ове летелице

Држава Србија је од Сједињених Америчких Држава званично затражила одобрење за куповину 20 ловаца бомбардера, ексклузивно сазнаје Информер!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврде наши одлично обавештени извори, на иницијативу председника Александра Вучића одлучено је да се максимално ојачају потенцијали Војске Србије и да се после набавке руских „мигова 29“ купе и чувени амерички бомбардери. Вашингтон још није одговорио на захтев Београда, а у случају да нас Американци одбију могућа је и набавка руских бомбардера „сухој-25“.

Војни стручњаци, саговорници Информера, оцењују да ће ова набавка значити додатну ваздушну подршку трупама на земљи, пре свега у противоклопној борби.

Подршка трупама на земљи

Овом набавком ојачао би се сегмент непосредне подршке трупама на земљи, са посебним акцентом на противоклопну борбу
Владе Радуловић, војни аналитичар

Чека се „зелено светло“

Према речима наших извора, председник Вучић и Влада Србије недавно су у Вашингтон послали поверљиви допис у коме се наводи да је Србија заинтересована за набавку бомбардера.
– Наша држава жели да набави бомбардере од САД, те је од Вашингтона затражена званична понуда за набавку борбених летелица, које спадају у сам врх америчке војне технологије. Американци нам још ништа нису одговорили… Отворено је питање да ли ће они бити вољни да нам продају те авионе, с обзиром на нашу јаку војно-техничку сарадњу са Руском Федерацијом – преноси наш извор из безбедносних кругова, који је због „осетљивости“ теме инсистирао на анонимности.

Наш саговорник додаје и да Београд има „план Б“ у случају да Американци не буду желели да сарађују са Србијом.

– Уколико Вашингтон не буде дао „зелено светло“ за ову набавку, држава ће се највероватније обратити Москви. Руска Федерација има одличне бомбардере „сухој-25“, који у последњим, модификованим верзијама нимало не заостају за америчким летелицама. Дакле, ако неће Американци да нам изађу у сусрет, верујем да Руси хоће… – истиче Информеров извор, који није могао да прича о цени ових летелица.

И док нико у врху власти јуче није желео званично да говори на ову тему, војни аналитичар Владе Радуловић каже да нема дилеме да је јако добро то што се иде у даље јачање нашег Ратног ваздухопловства.
– Кључна ствар у евентуалном аранжману са САД јесте прелазак на западну технологију. На другој страни, набавком авиона „сухој-25“ јачао би се сегмент непосредне подршке трупама на земљи, са посебним акцентом на противоклопну борбу и дејства по утврђеним положајима противника – наглашава Радуловић.

Мој угао
МИТАР КОВАЧ
ЕВРОАЗИЈСКИ БЕЗБЕДНОСНИ ФОРУМ
Овакве информације могу бити последица деловања различитих међународних лобија и великих сила. Сукобљеност интереса великих сила на Балкану је све већа.

„Паметни авион“

Безбедносни стручњак Милан Петрић каже да би Србија требало да набави модерне авионе „паметне генерације“.
– Оно на шта морамо да обратимо пажњу као држава јесте компатибилност војне опреме коју набављамо и коју желимо да набавимо са оном коју већ поседујемо. Само тако ће нам сви оперативни системи функционисати као целина – наглашава Петрић.

Извор: Информер