Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Изабрана је нова влада! Ево ко је нови премијер!

У Собрању Северне Македоније синоћ је изабрана нова влада на челу са премијером Зораном Заевим. За нову владу гласала су 62 посланика, док је 51 посланик био против, преносе македонски медији.

Заев је пре гласања рекао да ће нова влада радити часно и одговорно у интересу свих грађана, подједнако.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заев каже да жели да сарађује са опозицијом када је реч о стратешким питањима те земље и народа.

-Ја ћу учинити све да сарадјујемо са опозицијом – рекао је Заев.

Како је навео, „ако смо заједно и ако се договоримо око битних питања за државу и за грађане, тада вас уверавам да имате више шансе и ви и ми“.

Министри у новој македоској влади су дали свечану заклетву и потписали изјаве.

Нову македонску владу ће предводити премијер Зоран Заев

Министри су Артан Груби, задужен за политички систем и односе међу заједницама који ће истовремено бити и први заменик премијера, заменик премијер за борбу против корупције Љупчо Николовски, заменик премијер за економска питања Фатми Битикји, министарка одбране Радмила Шекјеринска, заменик премијер за европска питања Никола Димитров, министар унутрашних послова Оливер Спасовски, министар за правду Бојан Баричић, министар спољних послова Бујар Османи, министар финансија Фатмир Бесими.

Министар економије је Крешник Бектеши, министар пољопривреде Аријанит Хоџа, министар здравља Венко Филипче, министар образовања и науке Мила Царовска, министар рада и социјалне политике Јагода Шахпаска, министар локалне самоуправе Горан Милевски, министар културе Ирена Стефоска, министар за администрацију и информатичко друштво Јетон Шакјири, министар за транспорт Благој Бочварски и министар за животну средину Насер Нуредини.

Опозиција најавила масовне протесте у септембру
Парламентарни избори у Северној Македонији одржани су 15. јула.

На тим изборима владајући Социјалдемократски савез Македоније освојио је 46 мандата, опозициони ВМРО-ДПМНЕ 44, албанска ДУИ 15, Алијанса за Албанце и Алтернатива 12, Левица два и Демократска партија Албанаца једно посланичко место.

Владајућу коалицију чине Социјалдемократски савез Македоније и албанске странке ДУИ и ДПА.

Скупштинска дебата за избор владе је трајала два дана.

Посланици опозиције из редова ВМРО-ДПМНЕ сматрају да ће нова влада бити кратког трајања и да се спремају за масовне протесте на улицама градова у Северној Македонији већ у септембру.

 

 

 

 

Извор: Тањуг