Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Медији преносе: Формиран тим за проверу рачуна свих политичара! Ускоро почиње ЧЕШЉАЊЕ ИМОВИНЕ!

ИМОВИНА политичких функционера, привредника, али и “обичних” грађана биће на скенеру од марта следеће године, а свако ко не буде могао да докаже њено порекло, односно да су некретнине, новац и возила које поседује стечени на законит начин суочиће се са драконским казнама и огромним порезима.

Према Закону о утврђивању порекла имовине и посебном порезу (усвојен у фебруару, а ступио на снагу 11. марта), за “лов” на нелегалну имовину биће задужен посебан сектор Пореске управе, који је, како нам је речено у овој институцији, већ формиран:

– Пореска управа је спремна да са почетком примене закона покрене поступке из својих надлежности у складу са Законом о утврђивању порекла имовине.

У ову посебну јединицу Пореске управе, по Закону, своје експерте треба да делегирају и МУП, НБС, Управа за спречавање прања новца, Агенција за спречавање корупције, Републички геодетски завод, Агенција за привредне регистре и Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности. Они за то имају рок до половине децембра, а почетком септембра требало би да буду усвојени и сви подзаконски акти који ће детаљније регулисати примену овог закона.

У Министарству правде кажу, за “Новости”, да очекују да ће сви надлежни органи, који су укључени у спровођење Закона, бити у потпуности спремни за његову потпуну и доследну примену, у складу са свим наведеним роковима:

– То је посебно важно јер је Србија чекала овај закон више од две деценије и ово је прва Влада која је изашла са конкретним предлогом закона, усвојеним у Народној скупштини.

Да неће бити заштићених поручио је и председник Србије, који би, како је рекао, “волео да буде испитан међу првима”:

Молим комисију која се тиме бави, желим да будем у првих 10 људи којима ће се испитати имовина, али онда да се испита и свима другима. Моја имовина се није увећала од 2012. ни за динар. Ни моја, ни моје породице. А, волео бих да видите имовину неких пре уласка у власт 2003. и по изласку из власти 2013. Па ћете да видите да је увећана за око милијарду евра – рекао је Вучић.

По Закону, “на удару” ће се наћи они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода. Ко ће бити провераван биће утврђено годишњим смерницама које доноси директор Пореске управе, а на основу анализе ризика, али поступак се може покренути и по пријави грађана или неке институције.

Такође, Законом је предвиђено да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина, која представља разлику између увећања имовине и пријављених прихода за које лице не може да докаже порекло.

Извор: Новости.рс