Србија

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Трговци људима вребају по Србији, жртве налазе на интернету !

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Само током ове године 21 особа нашла се у канџама трговине људима, а међу њима и шест малолетника, подаци су МУП-а. Међу жртвама трговине људима 12 особа је женског пола а у највећем броју реч је о жртвама сексуалне експлоатације.

СОС линија организације АСТРА, посвећене искорењивању свих облика експлоатације и трговине људима, од почетка године забележила повећање броја позива Тиму за подршку жртвама од преко 70 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Оно што је такође постало евидентно током ковида, а везано је за трговину људима код нас, али и у свету, јесте да је тај вид организованог криминала услед општег тренда изолације људи постао још мање видљив. Трговци људима проналазе нове начине експлоатације и врбовања жртава, а део „посла“ почиње да се одвија онлајн. Осим тога, трговина људима у циљу радне експлоатације, на пример, преноси се у приватне просторе“, тврде у овој организацији.

У првих 6 месеци 2020. АСТРА је, кажу, идентификовала 24 жртве трговине људима: 20 мушкараца (радна експлоатација) и три жене (две сексуална експлоатација, једна принудни брак) и једна девојчица (принуда на вршење кривичних дела).

„Позиви упућени СОС телефону нису се односили само на нове случајеве, већ су нам се јављали и стари корисници; неки због губитка посла, неки због страха да ће га изгубити, а неки услед продубљене економске кризе и недостатка основних средстава за живот. Поред тога, повећан је и број позива који су се односили на породично насиље. У неким случајевима то су биле нама већ познате клијенткиње које нажалост живе у ситуацији насиља, а јављале су нам се и друге жене, које нису жртве трговине људима, али којима је потребна помоћ јер трпе насиље од стране својих укућана и партнера. Њих смо упућивали надлежним институцијама и Аутономном женском центру“, објашњавају из ове организације.

Оно што ипак највише забрињава јесте да је старосна граница тргованих девојчица све нижа.

„Старосна граница тргованих девојчица све нижа и да тренутно износи 12-13 година. Такође, порекло жртава се у последњиХ петнаестак година променило, и док су то раније биле махом стране држављанке пореклом из Румуније, Бугарске, Русије, Молдавије итд., данас око 70 одсто тргованих жена и девојчица на простору наше земље чине држављанке Србије“, кажу у АСТРИ.

У АСТРИ кажу да трговци људима могу бити чак и из наше околине, а да то није приметно. Додају да су им модерне технологије олакшале „посао“.

„Имајући у виду процват социјалних мрежа, врбовање жртава непосредним онлајн контактом или путем лажних пословних понуда додатно је олакшано и скрајнуто од очију јавности“, упозоравају из АСТРЕ.

Извор: Курир.рс/Блиц.рс