Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Затишје неће дуго потрајати, они могу разнети вирус по Србији!

Београд — Доктор Миомир Пелемиш упозорава да, иако сада имамо затишје када је реч о коронавирусу, они ни који се враћају из иностранства могу да га разнесу по Србији.

Према сазнањима „Новости“, неће бити уведен обавезни ПЦР тест или карантин по повратку са летовања у државама које имају неповољнију епидемиолошку ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За увођење карантина, који би могао да замени негативан ПЦР тест по повратку у земљу, међу члановима Кризног штаба не постоји консензус. Тај предлог је, како „Новости“ сазнају, једном већ „био на столу“, али није „прошао“, и ако не дође до драстичног погоршања епидемиолошке ситуације вероватно неће поново бити разматран.

Поједини чланови Кризног штаба, из медицинског дела, уверени су да би увођење ПЦР теста или карантина по повратку у Србију, ипак, продужило „паузу“ између овог, који је на силазној путањи, и следећег таласа епидемије.

Иако два дана заредом имамо по око 50 позитивних више, проценат позитивности је низак, с обзиром на то да су за 24 сата тестиране 9.932 особе. Али, већина се тестира ради путовања у иностранство.

„Ван Србије је око 30.000 људи, углавном у земљама региона са много више заражених у односу на број становника него код нас. Њихов повратак у земљу је озбиљан епидемиолошки ризик“, каже, за „Новости“, један од чланова Кризног штаба.

И инфектолог професор др Мијомир Пелемиш, за „Новости“, потврђује да постоји реална опасност да они који се враћају са одмора из иностранства

„Сада имамо затишје епидемије, али лично не верујем да ће оно дуго трајати, највероватније мање од месец дана. Не забрињава ме толико почетак школске године колико повратак студената, код којих се, ипак, не може рачунати на дисциплину као код ђака. Озбиљно би требало размислити да се испити, као и у развијеним западним земљама, организују онлајн.“

Заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се последњих недеља бележи тренд пада оболелих од коронавируса и да у Србији нема ниједног новог жаришта.

Она је за РТС рекла да је већи број отпуста него пријема у болнице, али је истакла да и поред тога не сме бити опуштања.

Кисић Тепавчевићева је навела да се прати учесталост обољевања особа које се враћају са летовања и да ће, ако буде донета одлука о карантину након повратка из одређене земље, јавност о томе бити благовремено обавештена.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг/ Новости.рс