Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ! Протести у Белорусији су осуђени на пропаст! Русија добија нову територију

Још 15. августа су процуриле информације зашто револуција у боји у Белорусији неће успети . Белоруски председник Александар Лукашенко понудио је руском председнику Владимиру Путину да коначно примени дуго одложену Савезну државу која ће Белорусију ујединити са Русијом.

У замену је желео потпуну руску подршку за гашење револуције у боји коју су водиле САД. Путин је прихватио договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kао последица:

Лукашенко и његова полиција неће висити на стубу. Русија ће се побринути за проблем и коначно ће се успоставити Унија Русије и Белорусије.

То не значи да је покушај револуције завршен. САД и њихова лакејска Пољска неће се само спаковати и отићи. Али уз пуну подршку Русије, Лукашенко може да предузме неопходне кораке за окончање нереда.

И то је он урадио. Лукашенко је наставио да дозвољава демонстрације, али када су у недељу демонстранти били упућени да нападну председничку палату видели су шта ће се догодити па су побегли.

Пољски канал Неxта Телаграм (који је главни медиј који је Империја користила за свргавање Лукашенка) у почетку је позвао на миран протест, али на крају дана упућен је позив да се покуша преузети главна председничка зграда.

Kада су изгредници (у овом тренутку имамо посла с илегалним, насилним покушајем рушења државе – тако да ове људе не називамо демонстрантима) стигли до зграде у којој су били суочени са правим „зидом“ полицајаца који су били спремни да пуцају и убију, овај заиста застрашујући призор био је довољан да заустави изгреднике који су неко време стајали, а потом су морали да оду.

Друго, Лукашенко је урадио нешто прилично чудно, али што у белоруском контексту има сасвим добар смисао: обукао се у пуну борбену опрему, зграбио јуришну пушку АKСУ-74, обукао и свог (15-годишњег!) сина у пуну борбену опрему ( кацига) и летео је својим хеликоптером изнад Минска, а потом слетео у зграду Председништва.

Затим су одшетали до полицајаца који су контролисали нереде, где им се Лукашенко топло захвалио и што је резултирало пуним полицијским снагама које су му пружиле овације. Већини нас ово понашање може изгледати прилично необично, ако не и потпуно глупо. Али у контексту белоруске кризе, која се првенствено водила на информативном подручју, то има сасвим добар смисао.

Демонстранти, које је полиција раније идентификовала као “богату градску децу, децу богатих родитеља којима је доста ситог живота”, нису имали желудац да нападну добро наоружану и мотивисану полицију.

НАТО лоби Атлантско веће је такође признало ту чињеницу и подсећа:

Демонстранти су углавном врло драги, пристојни и мирни. Многи су млади Белоруси средње класе који раде у ИТ индустрији у земљи и долазе на скупове обучени у хипстерске форме.

За разлику од догађаја у Украјини 2013-14., у демонстрацијама нема милитантне спремности. Заиста, ова револуција је толико баршунаста да се понекад осећа поспано. У добру или злу, приметно је одсуство грубих и чврстих младића способних да воде отпор ако и када ауторитарна држава одлучи да распореди силу.

Без нацистичких јуришних напада као што су коришћени током нереда на Мајдану у Украјини 2014. године, нема шансе за свргавање Лукашенка. Са таквим трупама борба би се завршила масакром и Лукашенко би и даље био победник.

С правом се закључује:

Отпор Лукашенковог режима јача из дана у дан. Пошто Русија очигледно стоји иза Лукашенка, фотогенични митинзи и неславни штрајкови неће бити довољни за историјске промене.

Неколико новинара белоруске државне телевизије ступило је у штрајк. Брзо су отпуштени и замењени руским новинарима. Неколико стотина радника у Минском тракторском погону МТЗ направило је шетњу. Али МТЗ има 17.000 запослених, а 16.500 који нису изашли добро знају зашто и даље имају посао.

Ако Лукашенко падне, велика је вероватноћа да ће њихова државна компанија бити продата за долар што значи да ће већина њих остати без посла. Током последњих 30 година видели су да се то дешава у свим земљама широм Европе. Нема потребе да то сами доживе.

У понедељак је вођа ранијег изласка из МТЗ-а, Сергеј Дилевски, ухапшен док је агитовао због још захтева за демонстрацијама. Дилевски је члан самопроглашеног Kоординационог савета опозиције који захтева преговоре о председништву. Остали чланови савета су позвани на испитивање државних истражитеља због кривичног случаја против државе.

У међувремену, прилично несретна опозициона кандидаткиња Светлана Тихановскаја, која је лажно тврдила да је победила на изборима, налази се у Литванији.

Она се срела са разним „западним“ политичарима, укључујући Ангелу Меркел, и заменика америчког државног секретара. Ни једни ни други јој неће моћи помоћи.

Уз подршку Русије, за сада је загарантована војна, политичка и економска стабилност Белорусије. Лукашенко ће у једном тренутку бити свргнут, али то ће бити у време и на начин који је погодан за Русију, а не зато што неки несретни ИТ хипстери које финансирају НЕД покушавају да направе револуцију.

Извор: Webtribune.rs