Русија Свет

Језиво! ПУТИН ПОСЛАО РАТНЕ БРОДОВЕ НА НАТО: Маске су коначно пале! Главни циљ Вашингтона није Украјина, већ…

Увежбавано гађање ваздушних и морских циљева, а истовремено руске хаубице у Ростовској области, која се граничи с Украјином, уништавале оклопна возила

Руски ратни бродови увежбавали су јуче гађање ваздушних и морских циљева током војних вежби у Црном мору. У маневрима који је требало да се окончају јуче учествовало је 20 бродова, а вежба је одржана након најава САД и НАТО о распоређивању трупа у источним чланицама Алијансе које се граниче с Русијом или су близу ње. Министарство одбране Русије саопштило је да су и артиљеријске снаге у јужној Ростовској области, која се граничи с Украјином, вежбале уништавање непријатељских снага и оклопних возила хаубицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У склопу маневара у Црном мору, дела свеобухватних вежби руске морнарице, које се, према наредби председника Владимира Путина, одржавају на бројним локацијама овог и наредног месеца од Пацифичког океана до Атлантског, увежбавано је и уклањање подводних мина.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да, ако то буде зависило од Русије, неће бити рата.

– Не желимо ратове, али такође нећемо дозволити грубе нападе на наше интересе, нећемо дозволити и да наши интереси буду игнорисани – рекао је Лавров и поновио да је у току међуресорна разрада одговора добијених од САД и НАТО на предлоге Москве о гаранцијама за безбедност, након чега ће извештај бити поднет Путину, а он ће одлучити о даљим акцијама.

Путин Макрону – Одговори САД и НАТО не решавају забринутост Русије:

Кремљ је саопштио да је Путин у телефонском разговору с француским председником Емануелом Макроном рекао да одговори САД и НАТО на руске предлоге о безбедности не решавају забринутост Москве. Жан-Ив ле Дријан, министар спољних послова Француске, изјавио је данас да је ситуација у вези с Украјином веома напета, али да је дијалог с Русијом и даље могућ. Макрон је раније изјавио да ће у разговору с Путином тражити појашњење о руским намерама према Украјини.

Руски министар спољних послова је навео да САД користе украјинског председника Владимира Зеленског за ескалацију тензија око Русије.

– Главни циљ Вашингтона у овом случају није судбина Украјине уопште, њима је важно да ескалирају тензије око Руске Федерације да би затворили ту тему и потом се бавили Кином, како пишу сами амерички политиколози – казао је Лавров.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације око Украјине. Запад оптужује Русију да припрема напад на ту земљу, док Москва одбацује те тврдње и тражи гаранције да се НАТО неће ширити на исток, као и да Украјина неће ући у чланство Алијансе.

Амерички председник Џо Бајден упозорио је украјинског председника Зеленског да „постоји јасна могућност“ да Русија нападне Украјину у фебруару.

– Сада је (Бајден) и јавно то рекао, а ми на то упозоравамо већ месецима – рекла је Емили Хорн, портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Република

Ознаке