Свет

НИЈЕ ДОБРО! Ако Путин изабере ОВАЈ ПУТ, то ће бити трагедија за Европу! Британија ПОВЕЋАВА ТРУПЕ У…

Велика Британија планира да удвостручи број својих војника који су распоређени у источној Европи, а министри разматрају опције како да повећају притисак на Русију усред појачаних тензија око Украјине

Премијер Британије Борис Џонсон изјавио је да би могуће распоређивање послало јасну поруку Кремљу. Министри одбране и спољних послова увелико се припремају за састанак са својим колегама у Москви како би подстакли деескалацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борис Џонсон ће ове недеље посетити источну Европу, премијер је изјавио да Велика Британија неће толерисати руске дестабилизујуће активности и да ће увек бити уз савезнике из НАТО.

– Ако председник Путин изабере пут крвопролића и уништења, то ће бити трагедија за Европу – рекаоје премијер.

Џонсон је истакао да Украјина мора бити слободна како би могла да бира сопствену будућност.

– Наредио сам нашим оружаним снагама да се припреме за распоређивање широм Европе следеће недеље, обезбеђујући да смо у могућности да подржимо наше НАТО савезнике на копну, на мору и у ваздуху – рекао је он.

Русија је поставила око 100.000 војника, тенкова, артиљерије и пројектила у близини украјинске границе, али пориче да планира инвазију на бившу совјетску републику, која се граничи и са Русијом и са ЕУ.

Велика Британија има више од 900 војног особља са седиштем у Естонији, више од 100 у Украјини као део мисије обуке, док је ескадрила лаке коњице која броји око 150 распоређена у Пољској.

Одбрамбено оружје у Естонији

Поред повећања броја трупа, премијер је рекао да би то могло укључивати слање одбрамбеног оружја у Естонију. Брзи авиони, ратни бродови и војни специјалисти такође би могли бити послати да заштите савезнике УК у НАТО.

Украјина није део НАТО и Русија жели да Запад обећа да се никада неће придружити војном савезу, јер тиме Русија види то као директну претњу по безбедност својој земљи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com