Регион

БРУТАЛАН НАПАД НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Од Меркелове се тражи да сруши…

Да би се БиХ ослободила проблема, прво мора да се ослободи Дејтонског споразума, сматра Штефан Шварц, бивши немачки посланик који је изблиза пратио рат у Босни и упућује апел Ангели Меркел да утиче да се та ситуација промени

У ауторском тексту за Дојче веле (ДW), Шварц наводи да је у Дејтону 1995. рат окончан, али уз, као тврди, неопростиву грешку да је један део земље „препуштен ратним злочинцима као плен“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поделом земље ратни злочинци нису стекли само међународно признање, него и контролу над половином земље, а Дејтонским споразумом у руке им је дат и механизам за блокирање читаве Босне, став је аутора.

Он каже да ниједна земља на свету нема три председника и да се ни у једној земљи Европе одлуке не могу тако блокирати, а да је Дејтонски споразум од Босне „начинио безнадежну земљу“.

Шварц тврди да Републику Српску контролишу корумпирани ратни злочинци и њихове присталице, а да је Дејтонски споразум „животно осигурање криминалаца“.

Операција звана Дејтон, наводи он, спасила је додуше државу Босну и Херцеговину, али је од ње направила инвалида.

Аутор текст завршава апелом немачкој канцеларки да ту ситуацију промени.

– На Ангели Меркел лежи велика одговорност. Немачка канцеларка је најмоћнија жена на свету, многи слушају шта има да каже. Она би могла да значајно помогне да се одагна опасност од поновног рата у овом делу Европе. Она би своју емпатију требало да повеже са својом вољом и способношћу аналитичког размишљања. Онда би као канцеларка иза себе оставила истински мир – закључује Шварц текст за ДW.

Извор: Танјуг/Информер