Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Да ли је ово нови премијер Србије?

Нова влада требало би да буде изабрана до краја септембра, а очекује се да ће је махом чинити нова лица, али и да ће у њој веће учешће узети жене.

Разговори се, према сазнањима „Блица“, приводе крају, а владу ће, како сада ствари стоје, наставити да води Ана Брнабић, док ће Браниславу Недимовићу уз министарско највероватније припасти и место потпредседника владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу првим питањима које се поставља у разговорима о томе какав ће бити састав Немањине 11 је – ко ће бити премијер. Према речима саговорника „Блица“, најизвесније је да ће у тој улози и даље бити Ана Брнабић. Међу онима који су виђени и даље у Немањиној 11 су министарка грађевине и саобраћаја Зорана Михајловић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Брнабићева је већ неколико пута показала да се одлично снашла у позицији премијерке и највероватније ће то и наставити да ради. Раније је било речи да ће министар полиције Небојша Стефановић изаћи из Владе, чини се да је сада мало другачија ситуација, али је питање да ли ће, ако остане, задржати исти ресор. Недимовић је на парламентарним изборима био први на листи, а виђен је и за потпредседничко место у влади – каже извор „Блица“.

У новој влади сасвим сигурно неће бити министар екологије Горан Триван, али ни министар привреде Горан Кнежевић, који је још раније за „Блиц“ најавио да се повлачи. Са кофером у руци виђен је и министар културе Владан Вукосављевић. Министар трговине и туризма Расим Љајић раније је рекао да неће више водити ниједан ресор, али и да ће његовој странци, СДПС-у, припасти једно министарско место.

Ишчекује се и да јавност коначно сазна која би то нова лица могла да уђу у владу, а лидер СНС и председник Србије Александар Вучић раније је направио скицу владе као „више жена и младих људи“.

– Међу именима који се провлаче су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, за кога се везује ресор правде, али и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, којем се приписује ресор привреде. Не тако ретко се чује и да би потпредседница и посланица СНС Марија Обрадовић могла да добије прилику да се покаже у улози министарке, али се то исто може чути и за досадашњу председницу општине Савски венац Ирену Вујовић. Индикативно је што више не води ту општину, а њој би могло да припадне и да преузме једно од важних јавних предузећа. Коцкице се и даље слажу, видећемо како ће све на крају изгледати – објашњава извор „Блица“.

Велико је питање и ко ће бити партнер СНС-у у новој влади. Вучић је, како је „Блиц“ већ објавио, започео други круг разговора иза затворених врата, а ако је судити на основу тога да су СНС и СПС већ партнери на локалу, очекује се да се та формула преслика и на републички ниво. Ипак, сасвим је извесно да им неће припасти исти број ресора, а уз Дачића су у Немањиној спомињани Александар Антић и Бранко Ружић, док би Славица Ђукић Дејановић уместо министарства без портфеља могла да води Канцеларију посвећену демографији и популационој политици.

Шта за социјалисте очекује, јуче није желео да открије лидер СПС Ивица Дачић.

– Зна се ко доноси одлуку, сачекајмо да видимо шта каже Вучић. Није ствар ресора, да ли ћемо добити мање или више него раније, већ да влада одговори на све изазове који ће се пред њом наћи. Ако Вучић процени да му СПС у томе може бити партнер, мој став је јасан, никада не бих преферирао да будемо опозиција. Али, и одлазак у опозицију није питање због којег треба да се подиже велика прашина – каже за „Блиц“ Дачић.

Једини сигуран у будућност своје странке био је лидер СВМ Иштван Пастор. Он за „Блиц“ наводи да очекује да влада буде формирана ускоро.

– Највећи задатак који ће бити пред владом је задржавање земље на узлазној линији у вези с пандемијом, опадањем учинка и у привреди и у здравству. Што се тиче нових лица, имао сам добру сарадњу и са председницом Владе и парламента, мислим да није ствар персоналних решења, већ задатака који очекују те позиције – каже за „Блиц“ Иштван Пастор.

Ко ће на чело скупштине?

Очекује се и да буде сазвана седница Скупштине Србије на којој би требало да буде изабран нов председник парламента. Може се чути да би се то могло десити следеће недеље, а ретко ко даље на тој позицији види Мају Гојковић. Њој се предвиђа одлазак у Немањину 11, а као њени наследници спомињу се досадашњи посланик СНС Владимир Орлић, а раније и Александар Мартиновић и градоначелник Милош Вучевић.

 

 

 

Извор: Блиц.рс