Свет

ПРОЦУРЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ! Стотине хиљаде људи у Кини тајно вакцинисано! Ево шта се дешава

Главни извршни директор Серум Института, највећег произвођача вакцина на свету, Адар Пунавала, изјавио је како због тога што се производни капацитети не повећавају довољно брзо, доступност вакцина за Цовид-19 свима на свету може бити осигурана најраније 2024. године.

– Требаће четири до пет година да сви на планети добију вакцину – тврди Пунавала који упозорава како се, у случају вакцина које предвиђају две дозе, треба произвести 15 милијарди доза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе Серум Институт већ има потписан уговор с Астра-Зенецом о испоруци милијарду доза вакцине по цени од три долара за 68 земаља, а сарадњу су договорили и с Новаваxом и са руским Гамалеyа Ресеарцх институтом за производњу Спутник вакцине.

Пунавала упозорава како је очигледно да свет по питању вакцина жели да буде оптимистичан, али он не дели тај оптимизам јер не види адекватан ниво капацитета, па ни дистрибутивне логистике. Његова компанија иначе производи око 1,5 милијарди доза разних вакцина годишње које продају у 170 земаља.

Каква вакцина је потребна да се заустави пандемија?

Према проценама извршног директора америчке Фондације за истраживање вакцина Петера Халеа две трећине светске популације могло би да буде вакцинисано до средине 2023. године. Уз услов да се произведе вакцина са 75-постотном учинковитошћу, што би према Хелеовом мишљењу могло бити довољно за заустављање пандемије.

Неколико компанија ушло у трећу фазу испитивања

Иначе, према писању Воxа у свету се тренутно развија 211 вакцина од којих је 9 ушло у трећу фазу клиничких испитивања. Четири од тих девет вакцина развијају кинеске компаније.

Кинези већ вакцинисали стотине хиљада људи

Кинеска државна компанија Синопхарм до сада је већ потајно, према информацијама Кинеског националног радија, „вакцинисала на стотине хиљада кинеских грађана“.

Кинеско законодавство омогућава овакве пречице, тачније „прескакања“ клиничких истраживања у случају ванредних ситуација.

Вухан институт за биолошке производе, који је део Синопхарм групе, продао је у 2018. око 400.000 лоших вакцина за више врста болести због чега су кажњени, као и њихових девет запослених.

У развоју вакцина врло је агресивна и кинеска компанија Синовац. Они су одлучили да испробају вакцину на 90 посто својих запослених или 3.000 људи, укључивши главног извршног директора. Синовац је оптужен за подмићивање кинеског званичниика 2002.-2014. одговорног за одобравање лекова.

Кинеске власти раније су, као што је познато, одобриле вакцину ЦанСино Биологицса за вакцинисање кинеских војника.

Извор: информер.рс/телеграф.рс