Спорт

СВИ БРУЈЕ О ОВОМ ДЕТАЉУ: Судија покрао Ђоковића, Новак опсовао а онда… (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Након још једног изузетног меча Новак Ђоковић се пласирао у финале мастерса у Риму победом од 7:5, 6:3 против Каспера Руда.

Добар отпор пружио је норвешки тенисер који је неколико пута озбиљно запретио и имао брејк током првог сета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ноле и његов ривал из Норвешке, 34. на АТП листи, никада до сада нису играли такмичарски меч, а овога пута састали су се да би видели ко ће на мегдан победнику другог полуфинала, Денис Шаповалов – Дијего Шварцман. И, врло брзо постало је јасно да ово неће бити лак задатак за водећег са светског рангирања.

Након што је изгубио три поена на свој сервис, али и повео са 1:0, Ђоковић је упао у проблеме. Далеко брже од славнијег ривала, уз изврсне ударце, како почетне, тако и после Новакових узвраћања, Руд је дошао до изједначења, и то без изгубљеног поена. На крилима тако добре почетне игре, кренуо је још агресивније, одлично одговарао и на „скраћене лоптице“ Ђоковића, па искористио то што се Ноле на брејк-лопти оклизнуо и дошао до изненађујућег вођства од 1:2. Покушај најбољег тенисера света да одмах узврати – није уродио плодом, због извранредне контроле збивања на терену од стране његовог 21-годишњег супарника.

Ђоковић се потом прибрао, одиграо савршен сервис-гем и без изгубљног поена смањио резултатски заостатак – 2:3, а затим кренуо и по брејк. Међутим, уз један промашени волеј-зицер, у чему га је омела чињеница да је лицем тада био окренут ка Сунцу, те лош форхенд код брејк шансе коју је изградио – Ноле је дозволио млађем ривалу да се спасе.

А само пола минута раније је српски ас уз гласан повик прославио добро изграђен и освојен поен. Борба у напетом шестом гему се тако наставила, махом са основне линије, Ђоковић је пропустио још једну брејк шансу и говорио ка свом стручном штабу „Па, да ли је могуће…“, а онда је Руд успео да освоји сервис-гем и опет се одвоји на „два разлике“, 2:4.

Најбољи тенисер света је потом без изгубљеног поена освојио „свој“ гем, надајући се да ће брзо резултатски и изједначити, али је потом Каспер Руд на исти начин решио сервис-гем, дошавши до 3:5 пред нове Новакове сервисе. Њима је Ђоковић без превише мука пришао на гем заостатка, али је онда на сервис-линију стао момак који је 11 година и седам месеци млађи од водећег са АТП листе, и то са намером да „одсервира“ освајање првог сета.

То није урадио, иако је имао две сет лопте и једну велику помоћ судија.

При резултату 15:15, Ђоковић је био убеђен да је лоптица после ударца његовог ривала отишла у аут, али су и линијски и главни судија мислили другачије. На кратко је дошло до прегледавања места пада лоптице, но како је на малтене истом месту већ једном она била, није било лако утврдити ко је у праву. Поен је припао Руду, но компјутерска анализа показала је да је Ђоковић ипак тврдио оно што је тачно – био је аут, но узалуд, судијска одлука је већ била донета, а компјутерски приказ био је притом омогућен само ТВ гледаоцима.

Ноле је потом, решенији но иначе, заиграо фантастично, па иако је његов ривал имао две сет лопте – обе је спасао. И не само то, брејком је дошао до 5:5. Међутим, драми ту није дошао крај. Иако је Ђоковић сервисима изградио 40:15, наредна три поена освојио је његов млади супарник, тиме и стигао до брејк шансе за 5:6. И ту, и наредне две је Новак спасао, прокоцкао две своје прилике да освоји гем, па је он ушао у 11. минут игре. И, уз једно кмечање бебе са трибина, на општу радост и без замерке самих актера на терену, али и један пад најбољег играча света…

… Ђоковић је коначно освојио сервис-гем за 6:5, уз три поменуте брејк шансе за Норвежанина и чак шест изједначења.

После тог успеха, Ђоковић је освојио два наредна поена, на старту Рудовог сервис-гема, а имао лепу шансу и за 0:40.

Међутим, релативно лак форхенд је тада послао право у мрежу, издрао се, па све „зачинио“ псовком „Је***!“, али се прибрао и – недуго затим, брејком освојио уводни сет, уз нови гласни урлик, сада задовољства.

Други сет:

Почетак другог сета почео је освојеним гемом српског аса, али и великом нервозом Ђоковића незадовољног судијском одлуком. У једном случају Новак је тврдио како је аут, а судија да није. Ђоковић је био у праву што је установљено и преко „хокај“ снимка, али је поен просто поновљен што се најбољем тенисеру света није допало.

„Ево, види се!“, тврдио је Ноле, а судија му је одговорио „Ја не видим, извињавам се“. „Ти си невероватан…“, поручио је Ђоковић.

Није тај детаљ био толико важан пошто је Новак освојио гем и повео са 1:0, у наредном је неколико брејк прилика пропустио српски тенисер, али је Норвежанин успео да их одбрани и изједначи. Трећи гем другог сета био је у знаку невероватне игре Новака који је одбранио четири брејк лопти у кратком временском размаку. Засад је српски тенисер укупно одбранио седам брејк прилика, само једну није и повео је у другом сету. До 2:2 је Руд затим стигао без изгубљеног поена и то на прилично ефектан начин, окретом у скоку:

Невероватан гем је уследио, Руд је сервирао солидно али није успео да освоји ниједан поен. До три брејк прилике је дошао Србин и сјајне шансе да након што је повео 4:2 у гемовима убрзо и обезбеди пролаз у финале.

Након првог, умало и други брејк да направи Новак којим би победио већ након осам гемова другог сета. Две меч лопте одбранио је Каспер Руд и на неко време продужио финалну борбу.

Онда је дошла Новакова серва и без пуно проблема је Србин стигао до тријумфа.

Уочи меча

Одлуком италијанског министарства спорта, за разлику од досадашњих пандемијских мера – од данас је у тој држави дозвољено до хиљаду гледалаца на спортским догађајима, па публике има и на римском мастерсу.

Новак Ђоковић још није изгубио меч у 2020. години, ако се изузме дисквалификација са УС Опена због нехотичног погађања судије лоптицом у осмини финала, а и Руд је прилично добар у овој сезони, нарочито на шљаци.

Норвежанин је од 12 такмичарских наступа на овој подлози само двапут поражен, а у четвртфиналу је постао први тенисер који је Матеа Беретинија на шљаци победио у три одиграна сета (до тих 6:4, 3:6, 6:7 Бератини је имао нестварних 20-0 када на теренима са шљаком победник није био решен после две деонице).

Имао је и Ђоковић чиме да се похвали пред ових дуел, поред силних трофеја и шампионских гренд слем похода, јер је у римским полуфиналима досад остварио девет победа и само један пораз.

А пред овај меч, Ноле је имао и разлога за радост – у традиционалном „загревању“, карташкој игри „Уно“, победио је чланове свог тима.

Извор: Блиц