Србија

ВУЧИЋ ЋЕ УСКОРО РАЗГОВАРАТИ СА ДАЧИЋЕМ! Србија највероватније добија концетрациону владу! Ево шта се дешава!

Лидери СНС и СПС ће се, по свему судећи, састати у наредних неколико дана. Поред напредњака, и социјалисти ће током ове недеље, а пре коначног договора, имати седнице председништва и главног одбора

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић и Ивица Дачић, шеф СПС, требало би да се састану до краја ове недеље како би наставили преговоре о будућој влади, сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До краја ове недеље (укључујући и викенд) требало би да се одрже и седнице председништва СНС и главног одбора те странке, а исти састанци страначких тела очекују и социјалисте у данима пред нама, а пре коначног договора о будућем саставу владе.

– Вучић и Дачић ће се састати ових дана, по свему судећи до краја ове недеље. Тема разговора биће, наравно, формирање нове владе. План је да се до краја ове недеље одрже и седнице председништва и главног одбора СНС, то би оквирно могло да буде или у петак, или у недељу – каже извор нашег листа и додаје:

– И социјалисти ће ових дана имати седнице председништва и главног одбора, а оне ће уследити после разговора с Вучићем. Даљи план је да после седница страначких органа СНС, дакле током следеће недеље, буде заказана седница Скупштине Србије на којој ће бити изабран председник Скупштине, генерални секретар и потпредседници. Потом, до краја септембра, како је то Вучић више пута и најавио, биће формирана нова влада.

Према речима социолога Владимира Вулетића, сигурно је да ћемо нову владу добити у законском року.

Три сценарија

– Највећа вероватноћа је тренутно концентрациона влада. Потом, сличну вероватноћу имају ове опције – СНС самостално, затим СНС и Спас, па СНС-СПС – навео је Вулетић.

Политички аналитичар Јелена Вукоичић каже да би за Србију, због ситуације у којој се земља налази, а која је тешка, била боља што шира коалиција.

– Међутим, ако би у владу ушли и СПС и Спас, уз мањине, то би били сви учесници који су прешли цензус и у Скупштини не би било опозиције. Тешко ми је да замислим тако нешто. Ако гледамо сваког понаособ, Спас би донео нешто ново, промене су увек добродошле, док је СПС дугогодишњи партнер, али за његово деловање и однос са СНС се везује доста контроверзи. То је један терет који они имају и сада је на СНС да донесе одлуку. Да ли ће се одлучити за нову опцију или за старог партнера чији су функционери у неколико наврата показали лош однос према СНС, а ту су и афере које се везују за њихове чланове – навела је Вукоичићева.

Иначе, како каже наш извор из врха власти, седница Скупштине на којој ће се бирати ново руководство још није заказана јер је потребно направити договор на нивоу посланичких група о томе ко ће бити кандидати за потпредседнике.

Трка за парламент

– За то је потребан договор између странака које су ушле у парламент. Није искључено да потпредседничко место добије неко из партија мањина – каже наш саговорник.

А копља за чеоно место парламента, о чему је Курир писао, ломе се између три кандидата из редова СНС – Марије Обрадовић, Владимира Орлића и Владимира Маринковића.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Катарина Благовић