Србија

Кон се хитно обратио нацији! ДАНАС ЋЕМО ИМАТИ НОВИ НЕСЛАВНИ РЕКОРД! Ситуација је све гора!

ДР Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији каже да она није повољна и да се даље погоршава.

Кон је рекао да резултате од јуче, када је регистрован 341 новозаражени, треба узети са резервом, јер је то онај број од недеље који је увек нижи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Врло брзо, већ данас, ћемо имати нови рекорд, неславни, већи број него што је икада до сада био. Очекује се тај пораст да траје још ове недеље и следеће. Ако успемо да га успоримо, онда ће и треће недеље да иде тај пораст, али онда би то било успорено и добро би било што је овако парадоксално. После тога, надам се да ћемо успети да заравнимо криву – изјавио је Кон за „Ново јутро“ ТВ Пинк.

Кон је рекао да ће се заравњења криве повећавати број хоспитализованих, да ће се пунити болнице.

– Имамо пред собом крајње озбиљан период. То важи за целу Србију, али је тренутно најозбиљнија ситуација у Београду – нагласио је Кон.

Рекао је да је просечан период инкубације од пет до седам дана, а да може да се продужи и до 10.

– 98 одсто је у тих 10 дана, врло мали проценат је у 14 дана… Све чешће се даје тај период од 10 дана као најдужи, мада је доказано да буде и дужи, али то је ретко – казао је Кон.

Он је рекао да се повећава број заражених и у школама, да је већи него претходне недеље.

Кон је нагласио да ће неке врсте рестрикција бити неопходне уколико се број заражених буде повећавао.

Како каже, маску више не зове маском, већ – БАРИЈЕРОМ ЗА ВИРУС.

– Ако хоћемо да нас вирус не напада, стављамо маске, али сви, нема више преговарања око тога – истакао је др Кон.

Др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра, рекао је да у УЦ долази до ситуације да долази велики број пацијената због својих примарних болести, а да међу њима има пацијената за које се испостави и да су ковид позитивни.

– То је од почетка тако, од марта месеца, са тим да смо имали један период у јуну, и један сада септембру и делу октобра, када је број хоспитализованих са ковид позитивним после ПЦР налаза био веома мали – рекао је Ерцеговац.

Како каже, велика је фреквенција пацијената у Ургентном центру.

– Ми смо у највећим пиковима имали дневно по пет, шест хоспитализованих ковид позитивних, па смо дошли на једног дневно, до два позитивна – навео је Ерцеговац.

 

 

 

 

 

Извор: Пинк