Србија

„МА, ЗАТВОРИТЕ КАФИЋЕ ВЕЋ У 19.00!“ Тема која је потпуно ПОДЕЛИЛА СРБИЈУ да ли скратити радно време клубова и кафана?

Фото: Јутјуб

Вест да би кафићи, клубови и ресторани могли да буду затворени већ у 20, најкасније 21 сат изазвала је праву буру на друштвеним мрежама и низ опречних коменатра – док једни оштро протестују, други подржавају и ригорозније мере.

Након низа изјава чланова Кризног штаба у јавности да би једна од могућих мера могло бити ограничење рада клубова, кафића, ресторана, заправо свих угоститељских објеката, коментари су се само низали, па је читава тема изазвала оштру полемику. Чини се да би грађане Сбије ова мера, да је донета данас, погодила више него било која!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи су се против мера побунили и запитали се како би таква мера уопште могла да допринесе борби против короне.

– Изгледа да корону ништа више не збуни него кад промените радно време кафића. Не зна је л’ пошла ил’ дошла – био је један од коментара.

Други су коментарисали како је корона највише оштетила угоститетеље иако, како тврде то нису једина места где корона може да се шири.

– Једино што знате је да критикујете кафиће-клубове, клубове-кафиће, гласна музика преноси вирус… Шта је са тржним центрима, трговинским објектима, превозом где један другоме седи на глави – запитао се један од корисника друштвене мреже Фејсбук.

Ипак, било је и оних који су меру затварања кафића апсолутно подржали.

– Зашто не затворите кафиће и ресторане у 19х… Продавнице и маркете у 20х на десет дана, док се ситуација не смири. Нико неће пропасти за десетак дана – стоји у коментарима.

Јављали су се и многи музичари и угоститетљи првенствено забринути за своју економску будућност сада када је корона померила сва славља.

Ипак, као и на сваку вест о корона вирусу, велики број коментара ишао је у правцу једне од најпопуларних теорија завера како корона не постоји и да је све измишљотина и спин.

– Људи, ово је све једна велика превара! Корона не постоји – навео је један од корисника Фејсбука. Да ли је био ироничан или озбиљан…

Па ипак, шта иде у прилог тези да су места забаве места на којима се највише и најбрже вирус преноси. О томе је јуче говорио и министар здравља Златибор Лончар.

Како је истакао, проблем је гласна музика, довикивање, грљење, љубљење… Довикивањем, без маске, шанса за ширење вируса је велика.

– Проблем је када је гласна музика, када не можете да причате на дистанци. Ако је неки концерт, ако је гласна музика, ми не можемо да чујемо једни друге и морали би да приђемо. Много је мање таквих ситуација до 20 и 21 час, него после тога. Није проблем класично седење, али прегласна музика, када морате да приђете. Понављам, ми можемо да функционишемо само ако будемо умерени, јер је много боље да радимо и до 8, 9, 10 сати, колико год се договоримо, али да радимо сваки дан, него да дођемо у ситуацију да затворимо и да не радимо уопште. Зар не видимо шта се дешава у региону, све се затвара – истако је министар Лончар.

Да је то тачно сведочи и чињеница да је заражених највише међу младима. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је изјавио да у последње време највише оболевају млади, али да се боји да ће то на крају да се сломи на старијим грађанима.

Ипак, за непоштовање мера кривца треба тражити и недостатку закона којим би се ангажовало више инспектора за контролу клубова. Ипак, и то би сукоро требало да буде промењено.

У Србији ће би тако требало да се почне са оштријим кажњавањем за непоштовање епидемиолошких мера, због чега би Скупштина Србије већ на првој редовној седници требало да усвоји измене одређених закона.

Тако би се убудуће неношење маски, у затвореним просторима, кажњавало са 5.000 динара, али на лицу места, без судског процеса као што је тренутно случај.

Извор: Блиц