Србија

ПРЕМИНУО СРПСКИ ГЛУМАЦ КОЈИ ЈЕ ИГРАО СА ЛЕГЕНДАМА: Изненада је прекинуо све и вратио се на село

У родној Правошеви на Златару данас је сахрањен глумац Мирчета Вујичић (83), познатији дрвосеча са 11 филмских улога. И поред талента и примамљивих понуда из света филма, остао је да живи у родном селу, где је формирао породицу, пишу Варошке.

Док је био млађи Мирчета је пуних пет година стајао пред филмским камерама, публици се поклањао на фестивалима у Пули и Нишу и живео као у бајци, у друштву Милене Дравић, Неде Арнерић, Оливере Марковић, Љубе Тадића, Драгомира Бојанића Гидре и других великана филма са простора бивше Југославије. Ипак, 1973. након девет играних филмова, одлучио да све прекине, врати се у родно село и у шумама завичаја све до пензије обара стабла смрче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Како и поред толико снимљених филмова у својој 36 години живота нисам имао дана радног стажа, одлучим да се вратим у завичај, где су ме чекали супруга Љубинка и синови, и потражим стални посао. Играо сам након тога у још два филма, али како није могао да ми више правда одсуствовања с посла тадашњи шеф Шумске секције ми је поставио услов „филм или тестера“. Ја сам одабрао ово друго и нисма се покајао. Пошто сам имао свега осам разреда, у „Дунав филму“ су ми предлагали да о њиховом трошку наставим школовање и након академије одем у професионалце, али нисам пристао јер ми се није под старстост ишло у школу – причао је пре неколико година Мирчета.

Пред филмске камере Мирчета Вујичић стао је први пут 1968. године и то сасвим случајно.

У селу Правошева , које је тада било још без струје, Сташа Борисављевић и њен супруг Федор Шкубоња снимали су филм „Низводно од сунца“, филм о животу људи из златарског краја. Како им се један глумац разболео Мирчети су понудили епизодну улогу Међа Бакића, коју је он захваљујући својој отреситости одиграо без понављања.

Након премијере, у Правошеву су почеле да пристижу понуде и других режисера и да се ређају улоге и филомови „Бициклисти“,“Мирис пољског цвећа“, „Бомбаши“, „Клавир штимер“, „Смрт паора Ђурице“, „Скерцо“, „Судбине“, „Збогом остај бункеру на реци“… У филму „Сутјеска“, у име пролетера лично је предао рапорт Ричарду Бартону, који је играо Тита, док је у филму Пурише Ђорђевића „Крос контри“ играо главну мушку улогу, а партнерка му је била Милена Дравић.

Од бављења глумом Мирчета није, како је тврдио, имао превише материјалне користи. Скромну имовину стекао је радећи као дрвосеча у шумама Златара, а поред државног посла бавио се и сточарством и производњом белог мрса.

Живот у планини, у хармонији са природом, Мирчети је помогао да победи тугу за сином који је умро у 33 години живота, као и тугу и самоћу када је остао удовац. Како би крај себе имао друга у старости, пре десетак година оженио се Славенком из Кокиног Брода. Преминуо је пре пар дана у њеном стану крај Златарског језера, где се прошле зиме спустио с планине, да би, како је говорио, „био ближе лекарима“.

Извор: Блиц