Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ ТЕШКА: „Не можемо да заштитимо Србе, подела Космета по етничким линијама једино решење“

Према речима политичког аналитичара Предрага Рајића последњи догађај на КиМ нам говори у прилог томе да време на Косову и Метохији не ради за Србе.

Пуцањ на српску децу у близини школе у Доњој Брњици код Приштине, као последњи у низу инцидената, још једном је показао намере екстремних Албанаца према Србима на Косову, који имају за циљ да Србе истисну са тог простора и да они тамо више не живе, изјавио је за Косово Онлајн Рајић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Зато сви они који се залажу за замрзнути конфликт у централној Србији и који се противе подели Косова и Метохије, заправо не заговарају опстанак Косова у Србији већ опстанак албанског Косова. Уколико сте против поделе, ви нисте против поделе де факто. Изостанком поделе ви заправо доприносите томе да комплетно албанско Косово буде целовито”, рекао је Рајић.

Према његовом мишљењу, Србија сада не може да размишља о томе да у неко догледно време врати комплетно Косово у свој уставно правни поредак, јер, како је навео, то није реално.

“Ми се не одричемо КиМ као наше јужне покрајине и то апсолутно нико не доводи у питање. Не одричемо се ниједног квадратног метра. Али, када преговарамо и када покушавамо да начинимо нашу тактику и да направимо неки заједнички национални план, онда треба бити реалан и рационалан“, рекао је Рајић.

Нажалост, како је навео, нама се ни подела Космета више не нуди.

„Она као што видимо није на столу. Треба се борити за то да буде на столу. Оно што мене брине јесте што када би и била на столу, добар део наше јавности би то глатко одбио, иако би заправо подела Космета по етничким линијама била једино решење које може трајно да заштити Србе, макар на северу КиМ”, рекао је Рајић.

Он сматра да је велики проблем у томе што од 1999. године када је Србија војно капитулирала на Косову тамо више нема никакве прерогативе своје власти.

“И не можемо да заштитиму Србе ни јужно ни северно од Ибра. То је просто стање ствари. Плашим се да многи у централној Србији заправо гласно спавају и гласно ћуте. Не желе да помогну државном врху да се избори са овим проблемом, а више је него јасно и последњи догађаји нам то доказују и сведоче томе да замрзнутог конфликта нема, да време тамо за Србе не ради, и да ситуација временом може бити само гора. Срба је све мање као и простора за враћање макар дела наше јужне покрајине у наш уставно правни поредак. Времена понестаје, а и простора за тако нешто је све мање”, закључио је Рајић.

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине