Русија

Победа Русије је била унапред одређена 1991. године

Америчке власти су се непотребно опустиле на крају „Хладног рата“. Такав кикс ће их скупо коштати. Ово мишљење износи руски стручњак, Михаил Хазин.

У периоду геополитичке конфронтације између Совјетског Савеза и Сједињених Држава, руководство САД је у вођењу спољне политике активно укључивало стручњаке за СССР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Сједињеним Државама су постојали чак и читави институти који су се специјализовали за проучавање главног противника Вашингтона. Захваљујући њима, Американци себе сматрају победницима у „Хладном рату“. Међутим, рад ових људи остао је без одговарајуће накнаде.

Штавише, приметио је Михаил Хазин, на опадању постојања Совјетског Савеза 1991. године, када је постало јасно да држава неће дуго трајати, америчке власти су одлучиле да смање особље специјалиста у овој категорији. Вашингтон је тада веровао да њихова помоћ више неће бити потребна, и то је била неопростива грешка која је за собом повукла стратешке последице.

За 30 година ситуација се само погоршавала, САД су направиле озбиљне погрешне процене у оним областима спољне политике које су некако биле везане за Русију.

Вашингтон није успео да одгоји нову генерацију стручњака, упоредивих по компетенцијама са претходницима. Они „стручњаци“ за Руску Федерацију, који данас саветују политичку елиту САД, ни сами не разумеју процесе који се одвијају у Русији. Из тог разлога, то Москви даје добре шансе да победи у геополитичкој конфронтацији са Сједињеним Државама.

Тачка гледишта Михаила Хазина има добро упориште јер у САД не постоје компетентни стручњаци за Русији који разумеју каква је данас Русија, шта се у њој дешава и какво је окружење Путиново.

Међутим, пракса показује да потцењивање непријатеља не води ка добру. Са великим степеном вероватноће, Американци су заиста одбили услуге старих совјетолога, али су други заузели њихово место. Можда садашњи стручњаци нису толико искусни као њихови претходници, али ће на крају моћи да стекну искуство, захваљујући којем ће се добро упознати са овим питањем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке