Русија

Руси се спремају за нешто велико на Кримском мосту!

Руска војска је у водама Црног мора, у зони Кримског моста, поставила специјалне баријере против површинских и подводних дронова, објавио је Телеграм канал „Маsh“, наводећи да они имају улогу да спрече нове нападе украјинских дронова с мора.

Како наводи извор, у плану је да се конструкција моста огради целом дужином. Реч је о металној констукцији која личи на „скелет“ дебелих арматурних шипки, али детаљи нису откривени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претпоставља се да ће таква мера бити ефикасна и да ће обезбедити заштиту целокупног инфраструктурног циља.

Руски представници тврде да је у последње време украјинска страна почела да користи све више поморских дронова.

Верује се да је главни повод јачања заштитних мера око Кримског моста недавна изјава председника Украјине Володимира Зеленског да је мост мета коју украјинске снаге безбедности морају да униште.

Руски председник Владимир Путин је крајем прошле недеље рекао да су дати предлози да се обезбеде додатне мере безбедности за Кримски мост.

– Када почну да финкционишу, то ће се видети – рекао је тада шеф руске државе, не износећи детаље.

Према америчким изворима, украјинска војска користи надограђене површинске беспилотне чамце друге генерације МАГУРА В5 за праћење ситуације у Црном мору и за удар на руске циљеве у тој области.

Чамци дронови опремљени су оптоелектронским системима и комуникационим комплетом Стар Линк. Њихова дужина је 5,5 метара, ширина 1,5 метра, а газ 0,5 метара. Максимална брзина коју могу да достигну је 42 чвора. Домет је приближно 833 километра, а тежина терета је 320 килограма.

Руски извори тврде да су дронови овог типа коришћени у нападима на Севастопољску поморску базу у октобру 2022. године, као и у нападу на Кримски мост у ноћи 17. јула 2023. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/defenceromania