loading...
Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Стижу повишице! Опариће се и медицинари, професори, војска, чиновници!

БЕОГРАД – Сада је и сасвим извесно да пола милиона грађана запослених у јавном сектору и око 1,7 милиона пензионера треба да очекују већа примања.

Повишице за пензионере од јануарске пензије већ је могуће израчунати у динар, а раст плата у јавном сектору званично је најављено почетком ове недеље. Већа примања тако треба да очекују и најстарији, али и медицински радници, професори, војници, јавна управа…

Састанци ресорних министарстава и инситуција на тему повећања плата у јавном сектору трају већ неко време. Прецизне информације требало би да буду познате након одласка ММФ у Србији чија мисија долази 5. октобра, а након тога се очекује и званично саопштење о тачном расту зарада по областима.

“Ресорне државне институције и саветодавна тела тренутно раде анализе и на основу њих ће се изаћи са проценом о повећању плата у јавном сектору. Први резултати о могућем расту зарада биће познати до средине октобра, а након тога и о повећању по областима у оквиру јавног сектора”, наводи извор листа из Немањине 11.

Представници Фискалног савета јуче су се састали министром финансија Синишом Малим, а говорећи о расту примања оцена је да пензије треба да расту у складу са “швајцарском формулом”, а плате у складу са инфлацијом.

Ко је досад добио повишице?

Подсетимо, у новембру 2019. године зараде у јавном сектору су повећане у просеку за осам до 15 одсто. Највећи раст добиле су медицинске сестре и техничари – 15 одсто, док су доктори у здравству и запослени у науци и култури добили повећање од по 10 процената.

Повишицу од девет одсто добили су запослени у просвети, судије, тужиоци, запослени у судовима и тужилаштвима, као и радници у установама социјалне заштите и припадници безбедносних служби и снага. Запослени у државној управи добили су повећање од осам одсто.

Плате свим здравственим радницима држава је поново повећала у априлу ове године, у јеку пандемије корона вируса, и то за 10 процената.

Годину дана раније, почетком 2019, запослени у јавном сектору добили су повећање плата од седам до 12 одсто. Највише, је припало медицинским сестрама и стоматолошким техничарима – 12 процената, што је у просеку било увећање за око 4.000 динара, док су лекари и стоматолози добили повишицу од 10 одсто.

Запосленима у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити припало је повећање од девет процената, а службеницима Пореске и Управе царина 8,5 процената. Осталим запосленима у јавном сектору држава је увећала зараде за седам одсто. Већу плату за пет одсто у 2019. добили су и сви запослени у јавним предузећима.

Пензије расту по “швајцарској формули”

За 2021. годину повишице су најављене и за пензионере, па ће тако јануарске пензије бити веће за 5,9 одсто, на основу швајцарске формуле. После повећања, просечна пензија ће са садашњих 27.769 динара бити повећана на 29.407 динара, односно за 1.638 динара. Практично, од 2021. ће уместо 10.000 динара пензије пензионери добијати око 600 динара више, док ће они са највећим примањима (изнад 100.000) имати повишицу од најмање 6.300 динара. Пензионери чија су месечна примања 35.000 динара треба да рачунају на повишицу од око 2.100 динара, а они са пензијама од 50.000 динара на повећање од 3.000.

Пензије ће у наредној години расти по договореном моделу – швајцарској формули која подразумева усклађивање примања наших најстаријих грађана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Из Владе Србије је од 2022. године најављен нови модел који би омогућио већи раст. Циљ је, како су више пута најавили из Немањине 11, да просечна пензије у 2025. години достигне ниво од 400 евра. У односу на тренутну суму то би било повећање за око 170 евра.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц