loading...
Србија

Србију и Балкан чека једна од најхладнијих зима? Познати српски метеоролог открио шта можемо да очекујемо!

Када је током прошле недеље познати сајт Акуведер објавио прогнозе за зиму, са посебним освртом на наше поднебље, готово да нико није остао равнодушан. Наиме, не само да је било речи о једној од најхладнијих зима последњих година, већ је метеоролог који ради за овај сајт, нагласио да су могуће поплаве и то током зимског периода.

У намери са сазнамо колико у његовој прогнози има истине, “Блиц” је контактирао Марка Чубрила, професора географије и заљубљеника у метеорологију из Новог Сада, чије прогнозе радо читају у свим земљама бивше Југославије.

Како нам је рекао на почетку разговора, зима ће дефинитивно бити другачија од претходне, али је његов колега мало више драматизовао читаву ситуацију.

– Када је у питању сезонска прогноза приватне америчке прогноситчке куће “аццуwеатхер” , треба читати “између” редова. Наиме, ова прогноситчка кућа за наш део Европе прогнозира пре свега зиму врло активну по питању падавина, посебно њен други део. Прогнозира се често премештање циклона преко региона Медитерана, Пиринејског и Апенинског полуострва све до нашег дела Европе – каже Чубрило.

Уколико се претпоставке остваре, зима ће бити другачија, понајвише због падавина, због којих је и издато упозорење.

– Уколико се та прогноза оствари треба очекивати знатно другачију зиму од протекле уз честе падавине, које би повремено могле бити и врло обилне, те је ова метеоролошка кућа издала и упозорење на могућу појаву поплава над нашим делом Европе.

Међутим, како је рекао, разлога за панику нема, пошто према његовим речима, Акуветер често корсти драматичне термине у својим прогнозама, а које су, како је објаснио, за наше услове нормална и уобичајна појава.

– Ипак, нема потребе за паником, терминологија која се користи у енглеском језику често звучи знатно драматичније него што јесте тако да када се спомињу појаве “опасне по живот” ту се убраја све, од јачег ветра, обилног снега, јаке кише, јаког мраза… Велики део ових појава је код нас уобичајен током зиме и сам по себи не подразумева неку велику опасност, али свакако да у тим ситуцијама треба подузети мере опреза – каже он.

Његов савет свима нама јесте да се припремимо за хладнију зиму, у којој ће бити више падавина.

– Треба се припремити за једну падавинама, занатно богатију, зиму од протекле, а у колико буде довољно хладно биће и врло снежна, али нема места за панику, јер све евентуалне екстремне појаве не морају бити изнад Србије, а биће правовремено најављене од прогносточике службе – рекао је Чубрило.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс