Свет

СВИ СУ СЕ ПЛАШИЛИ ОВОГА: Нападнут Иран, пале прве бомбе!

Овог су се највише плашили.

Једно дете је повређено и 6 кућа је оштећено када су гранате грешком пале на село у провинцији Источни Азербејџан у Ирану, усред текућих сукоба између Јерменије и Азербејџана у региону Нагорно-Карабах.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ракета је пала унутар Ирана као резултат сукоба између Јерменије и Азербејџана.

Данас је иранска студентска агенција ИСНА известила да су 3 гранате грешком пале на село Произкханлу у близини града Гармадуз у провинцији Источни Азербејџан на северозападу Ирана, после сукоба јерменске и азербејџанске војске у Карабаху, што је резултирало рањавањем детета и оштец́ењем 6 кућа у селу.

Прошлог уторка је иранска ПВО оборила дрон у близини града Малакан у провинцији Источни Азербејџан, усред сталне напетости између суседног Азербејџана и Јерменије у региону Нагорно-Карабах.

– Иранска ПВО оборила је непријатељски дрон док је продирао у ваздушни простор на северозападу земље у провинцији Источни Азербејџан – навео је војни извор на иранској државној телевизији. Они нису прецизирали чији је оборени дрон.

Усред војне ескалације између Азербејџана и Јерменије, гувернер града Кхода Африн у иранском Источном Азербејџану објавио је прошлог понедељка да су две нове минобацачке гранате пале у погранични град због континуираних борби.

Гувернер је објаснио да је једна од две гранате пала у пољопривредно подручје у селу Шарафат Фроуд и експлодирала не узрокујући материјалне или људске губитке, док је друга граната пала 50 км од границе.

У понедељак су иранске снаге унутрашње безбедности упозориле Азербејџан и Јерменију да прекину активности и гађања минобацачким гранатама.

Заменик команданта иранских Снага унутрашње безбедности, бригадни генерал Касим Резаи, рекао је:

– Наравно, упозоравамо да током размене ватре неће бити испаљене гранате према нашој територији. Две минобацачке гранате случајно су пале близу наше границе и на то смо их упозорили и надамо се да ћемо стабилизовати овај регион.

Рат између Јерменије и Азербејџана

Иран је више пута преко својих званичника, укључујући министра спољних послова Мухамеда Џавада Зарифа, позвао две стране да се уздрже, одмах прекину ватру и непријатељства и започну преговоре у оквиру међународног права.

Сукоби између Јерменије и Азербејџана су обновљени 27. септембра, и азербејџански председник Илхам Алијев одобрио је увођење ратног стања у бројним градовима и регионима републике и полицијски час, као и делимичну мобилизацију. Овоме је претходило то да је јерменски кабинет прогласио ратно стање и општу мобилизацију у земљи.

Извор: Ало/sputniknews.com