loading...
Свет

Председници Русије, САД и Француске усвојили заједничку изјаву о Нагорно-Карабаху! СВЕТ ЋЕ СЕ СУНОВРАТИТИ У ХАОС!

ПРЕДСЕДНИЦИ Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

– Председник Руске Федерације, председник Сједињених Америчких Држава и председник Републике Француске, представљајући државе копредседавајуће Минске групе ОЕБС-а, најоштрије осуђују ескалацију насиља на контакт линији у зони сукоба у Нагорно-Карабаху – наводи се у саопштењу.

– Позивамо… лидере Јерменије и Азербејџана да одмах преузму обавезе у доброј вери и без постављања предуслова за наставак преговора о решавању ситуације уз помоћ копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а – наводи се у изјави лидера земаља копредседавајућих Минске групе.

Председници Русије, Француске и Сједињених Америчких Држава такође сматрају да треба одмах зауставити борбена дејства у Нагорно-Карабаху.

– Позивамо на хитни прекид борбених дејстава између оружаних снага страна учесница – истиче се у заједничкој изјави.

У изјави се додаје и да председници жале због жртава и изражавају саучешће породицама убијених и рањених.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је прошле недеље. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...