Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ ОТКРИО: Епидемија короне ће стати само ако се ово деси!

Имунолог и члан кризног штаба Срђа Јанковић каже да крај пандемије вируса корона зависи од тога када ће се појавити безбедна и делотворна вакцина.

Он је за ТВ Пинк рекао да ће епидемија још неко време трајати, а како ће се завршити зависи од вакцине на којој ради више фармацеутских кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да трећа фаза студије није завршена ни за једну од вакцина на којима се ради, али да се ближи крају.

„У трећој фази вакцина се испитује на довољном броју добровољача. Тек када се покаже да је безбедна и делотворна може да се региструје и шире примењује“, рекао је Јанковић и навео да је добра назнака то што се до сада ефикасност вакцина процењује на 95 одсто.

Како каже, вирус корона није мењао карактеристике од почетка пандемије, али да оне имају широк распон испољавања, те да ковид 19 може да прође без симптома као и да се испољи најтежа клиничка слика.

„Већина заражених има благе симптоме или никакве, али значајан број људи може тешко да оболи. То су карактеристике вируса које га чине неповољним за сузбијање“, навео је он.

Објаснио је да је због тога вирус корона опасан јер велики број људи нема никакве симптоме болести, а шири вирус.

Упитан да ли је могуће ослањати се на стварање колективног имунитета, он је рекао да то у овој фази борбе није могуће, јер нема вакцине против вируса корона.

„То што у Кини нема сада оболелих, сем спорадично када се унесе неки случај, сасвим сигурно није због колективног имунитета већ супротно зато што су они ригорозно сузбијали епидемију. Где год се појави вирус закључавали су градиве и забрањивали кретање. То у Европи тешко може да се примени“, навео је он.

Нагласио је да је циљ да се ширење вируса успори применом превентивних мера заштите.

Поводом ситуације са коронавирусом у школама, он је рекао да је циљ да настава траје што дуже, јер је то важно и због психофизичког развоја деце, не само због учења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг